2021. január 15.,
péntek, Lóránt, Loránd napja

Egymilliárdból újul meg 300 MÁV-szerelvény

2013. április 19., péntek 21:16, frissítve: péntek 21:18

Az elővárosi vonatok után most az elöregedett gyorsvonatkocsik felújításába kezd a MÁV. Idén és jövőre összesen 300 szerelvény újul meg, 1 milliárd forintból.

Leszakadt asztal, összetört tükrök, kosztól ragadó ülések és rozsdás ablakok – így néz ki most a Debrecenen át Záhonyba tartó gyorsvonat kabinos kocsija. A 40 év körüli szerelvényeket 1 éven belül újjávarázsolják majd. A MÁV-Start Zrt. ugyanis az utasok visszajelzései alapján 300 vasúti szerelvény felújításába kezdett bele, ennek harmada gyorsvonati kocsi. Eddig 12 már elkészült, a vezérigazgató az egyik modernizált kocsin mutatja a Hír TV kamerájának a legfontosabb átalakításokat.


– Áthúztuk az üléseket, ugyanazt a kopásálló üléshuzatot kapta, mint az intercityken is van, rendbe raktuk az összes műanyag elemet, a csomagtartókat, belső burkolatokat, világítást, az ablakok keretrészeit is felújítottuk – mondta Ungvári Csaba.

Egy-egy kocsit 5-10 millió forintból rekonstruálnak. Ez a vezérigazgató szerint lényegesen olcsóbb, mint ha újat vennének. Azokkal a szerelvényekkel kezdik, amelyek tíz évig még biztosan tudnak utasokat szállítani.

– Ezeket saját kivitelezésben végezzük, ami azt jelenti, hogy a MÁV-Gépészet dolgozói azok, akik részt vesznek ebben a munkában, csak az anyagbeszerzéseket kell elvégeznünk – egészítette ki szavait Ungvári.

A járművek külső tisztítását is saját hatáskörbe vonja a vasúttársaság, ezt is a MÁV-Gépészet fogja végezni. A rongálások várhatóan csökkennek a jövőben, ugyanis a belső falakat és a külső kocsifelületet is antigraffiti-réteggel vonják be.

Forrás: Hír TV