2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Domonkosok Magyarországon

Következik:

Napindító 04:00

Gazdaság

Egymilliárdból újul meg 300 MÁV-szerelvény

Az elővárosi vonatok után most az elöregedett gyorsvonatkocsik felújításába kezd a MÁV. Idén és jövőre összesen 300 szerelvény újul meg, 1 milliárd forintból.

Leszakadt asztal, összetört tükrök, kosztól ragadó ülések és rozsdás ablakok – így néz ki most a Debrecenen át Záhonyba tartó gyorsvonat kabinos kocsija. A 40 év körüli szerelvényeket 1 éven belül újjávarázsolják majd. A MÁV-Start Zrt. ugyanis az utasok visszajelzései alapján 300 vasúti szerelvény felújításába kezdett bele, ennek harmada gyorsvonati kocsi. Eddig 12 már elkészült, a vezérigazgató az egyik modernizált kocsin mutatja a Hír TV kamerájának a legfontosabb átalakításokat.


– Áthúztuk az üléseket, ugyanazt a kopásálló üléshuzatot kapta, mint az intercityken is van, rendbe raktuk az összes műanyag elemet, a csomagtartókat, belső burkolatokat, világítást, az ablakok keretrészeit is felújítottuk – mondta Ungvári Csaba.

Egy-egy kocsit 5-10 millió forintból rekonstruálnak. Ez a vezérigazgató szerint lényegesen olcsóbb, mint ha újat vennének. Azokkal a szerelvényekkel kezdik, amelyek tíz évig még biztosan tudnak utasokat szállítani.

– Ezeket saját kivitelezésben végezzük, ami azt jelenti, hogy a MÁV-Gépészet dolgozói azok, akik részt vesznek ebben a munkában, csak az anyagbeszerzéseket kell elvégeznünk – egészítette ki szavait Ungvári.

A járművek külső tisztítását is saját hatáskörbe vonja a vasúttársaság, ezt is a MÁV-Gépészet fogja végezni. A rongálások várhatóan csökkennek a jövőben, ugyanis a belső falakat és a külső kocsifelületet is antigraffiti-réteggel vonják be.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Miért gondolja Karácsony Gergely, hogy nem kell adót fizetnie?

Miért gondolja Karácsony Gergely, hogy nem kell adót fizetnie?

– Az eddig napvilágot látott adatok a tervezettnél alacsonyabb növekedést és magasabb inflációt vetítenek előre, ami a költségvetést sem hagyja érintetlenül – erről beszélt Varga Mihály a parlament költségvetési bizottságában, amely a tárcavezető éves meghallgatását tartja.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!