2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Gazdaság

Egy jelentős lehűlés óriási károkat okozhat

A december végi-január eleji szokatlanul meleg miatt több növény virágozni kezdett, a gyümölcsfák ágain megjelentek a rügyek. Szakemberek szerint, ha a következő hetekben jelentős lehűlés jön, az komoly terméskiesést okozhat a gyümölcsöknél. A gabonánál nagyobb gond a csapadékhiány.

A fokozottan védett téltemető normál esetben január végén- február elején szokott kibújni a földből, de most egyes helyeken már december vége felé előbújt és elkezdett virágozni. A Pécsi Egyetem botanikus kertjében több olyan növény is virágozni kezdett, amely normál időjárás mellett csak hónapokkal később tenné. A téltemető mellett ilyen a jázmin és a mediterrán hunyor is.

– Ha a növények elkezdenek fejlődni, és a virágrügyek és a levélrügyek kipattannak, és erre jön egy tartósabb hideg, akkor megfagyhatnak a növények. Tehát az idei nyári termést elviheti – árulta el Babayné Boronkai Erzsébet, a Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kert kertészetvezetője.

Az egyik pécsi kiskertben rügyezni kezdett az orgona, de virágzik a sárga kikerics és a bazsarózsa is. A gyümölcsfák közül a körte és a barack ágain pattantak ki a rügyek. A januári szokatlanul meleget a szőlőtőkék viselik a legjobban.

– Rügyfakadás közelében akár a öt vagy tíz fokos lehűlés is már jelentős rügyfagykárt fog eredményezni – mondja a Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet munkatársa. – Tehát februárban sokkal többet fogunk látni, a februári időszak alakulása az, ami majd igazán meghatározza azt, hogy a szőlőnek az élete az hogyan fog a fakadásig alakulni – teszi hozzá Teszlák Péter.

Az előrejelzések szerint január végén jelentős lehűlés, február elején viszont a mostanihoz hasonló meleg várható.

Más veszélyek

A fagyon kívül azonban más veszély is leselkedik a gyümölcsösökre: sok kártevő át tud telelni egy enyhébb időjárás, és ezután nagyobb kártételi nyomást tud okozni. A Zöldség-Gyümölcs Terméktanács elnöke szerint, hogy a gazdák ezt meg tudják előzni, nagyobb költséget, tehát versenyképesség csökkenést jelenthet számukra. „Mindenképpen kéne a hideg, de az lenne a jó, ha nem hirtelen mínusz 25 Celsius-fokra esne a hőmérséklet, hanem mínusz 10-15 fokig talán még elviselik a növények” – teszi hozzá Mártonffy Béla.

A Zöldség-Gyümölcs Terméktanács elnöke szerint a mostani időjárás még nem okoz gondot, ha a hétvégén valóban megérkezik a lehűlés. Mártonffy Béla emlékeztetett rá, hogy négy éve volt hasonlóan enyhe a december vége és a január, akkor a hirtelen jött lehűlés komoly terméskiesést jelentett. A gabonánál inkább a szárazság okozhat gondot.

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint az őszi búza és repce is megsínylené, ha a fagy érkeztét nem előzné meg kiadós havazás. Vancsura József azt mondta, hogy a hó, amellett, hogy megvédené a vetést, a hiányzó csapadék egy részét is pótolná.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!