2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Egy hét alatt lecserélik a legnagyobb vasúti hidat

Hét nap alatt új Tisza-hidat kap a Szolnok–Szajol vasúti szakasz egy speciális kivitelezési technikának köszönhetően. A 2300 tonnás régi hidat 18 óra alatt tolták ki, hogy elfoglalhassa helyét az új, 1000 tonnás acélszerkezet, amelyen jövőre már 160 km/órás sebességgel haladhatnak át a vonatok.

A vasútfejlesztésben egyedülálló technológiával, 36 óra alatt 3300 tonna acélszerkezetet mozgatnak meg Szolnok és Szajol közt: először kitolták a régi hidat, majd elkezdték a helyére tolni az új hídszerkezetet. Ezzel az ország egyik legnagyobb vasúti hídja egy hét alatt újul meg.

– Ez Magyarország legforgalmasabb vasútvonala, száz vonatpár közlekedik rajta naponta, azonban egy 40 km/órás lassújel van rajta, de a híd kicserélésével, az új acélszerkezet 36 órás betolásával, amely egyébként egy fantasztikus magyar mérnöki teljesítmény, ezt 120 km/órára lehet növelni, illetve egy ETCS 2-es telepítése után itt már 160 km/órával tudnak haladni a vonatok” – fogalmazott Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője.

A hidak gyors cseréje miatt nem lesz szükség a vasúti forgalom hónapokon át tartó leállítására, vasárnaptól félpályás forgalom mellett újra járható lesz a szakasz, november végén pedig a másik egyvágányú híd is a helyére kerül.

– Ha ezt a kettőt összerakjuk, a vasúti és a közúti infrastruktúra-fejlesztést, azt kell, mondjuk, hogy a kormányzat kiemelt programként kezeli Szolnok város közlekedési infrastruktúra-fejlesztését, nagyon szükségünk van rá, hiszen a gazdaság erősítésének eredendő feltétele a jó, a megfelelő közlekedési infrastruktúra – közölte Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere.

A hat és fél kilométer hosszú Szolnok–Szajol vasúti vonalszakasz teljes felújítása összesen 20,6 milliárd forintba kerül, mely az Új Széchenyi Terv részeként valósul meg. A kormány a 2014 és 2020 közötti uniós ciklusban 1500 milliárd forintot fordít a közösségi közlekedés fejlesztésére.

– Ezen belül hangsúlyt pedig a vasúti közlekedés fejlesztése kap, 75 százalékát, azaz 1000 milliárdot tervezünk vasúti fejlesztésekre fordítani, tehát ez a beruházás, amit most látunk, nem áll meg, folytatódik nagy, főközlekedési vasúti közlekedési útvonalak felújításával – nyilatkozta Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára.

A Szolnok–Szajol-állomásközt érintő beruházás 2015 decemberére készül el, ezt követően folytatódik a Szolnok–Debrecen közti vasúti szakasz felújítása. A kormány tervei közt szerepel a Hatvan–Miskolc–Nyíregyháza-vasútvonal és az elővárosi közlekedés modernizálása.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!