2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Gazdaság

Egy hét alatt lecserélik a legnagyobb vasúti hidat

Hét nap alatt új Tisza-hidat kap a Szolnok–Szajol vasúti szakasz egy speciális kivitelezési technikának köszönhetően. A 2300 tonnás régi hidat 18 óra alatt tolták ki, hogy elfoglalhassa helyét az új, 1000 tonnás acélszerkezet, amelyen jövőre már 160 km/órás sebességgel haladhatnak át a vonatok.

A vasútfejlesztésben egyedülálló technológiával, 36 óra alatt 3300 tonna acélszerkezetet mozgatnak meg Szolnok és Szajol közt: először kitolták a régi hidat, majd elkezdték a helyére tolni az új hídszerkezetet. Ezzel az ország egyik legnagyobb vasúti hídja egy hét alatt újul meg.

– Ez Magyarország legforgalmasabb vasútvonala, száz vonatpár közlekedik rajta naponta, azonban egy 40 km/órás lassújel van rajta, de a híd kicserélésével, az új acélszerkezet 36 órás betolásával, amely egyébként egy fantasztikus magyar mérnöki teljesítmény, ezt 120 km/órára lehet növelni, illetve egy ETCS 2-es telepítése után itt már 160 km/órával tudnak haladni a vonatok” – fogalmazott Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője.

A hidak gyors cseréje miatt nem lesz szükség a vasúti forgalom hónapokon át tartó leállítására, vasárnaptól félpályás forgalom mellett újra járható lesz a szakasz, november végén pedig a másik egyvágányú híd is a helyére kerül.

– Ha ezt a kettőt összerakjuk, a vasúti és a közúti infrastruktúra-fejlesztést, azt kell, mondjuk, hogy a kormányzat kiemelt programként kezeli Szolnok város közlekedési infrastruktúra-fejlesztését, nagyon szükségünk van rá, hiszen a gazdaság erősítésének eredendő feltétele a jó, a megfelelő közlekedési infrastruktúra – közölte Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere.

A hat és fél kilométer hosszú Szolnok–Szajol vasúti vonalszakasz teljes felújítása összesen 20,6 milliárd forintba kerül, mely az Új Széchenyi Terv részeként valósul meg. A kormány a 2014 és 2020 közötti uniós ciklusban 1500 milliárd forintot fordít a közösségi közlekedés fejlesztésére.

– Ezen belül hangsúlyt pedig a vasúti közlekedés fejlesztése kap, 75 százalékát, azaz 1000 milliárdot tervezünk vasúti fejlesztésekre fordítani, tehát ez a beruházás, amit most látunk, nem áll meg, folytatódik nagy, főközlekedési vasúti közlekedési útvonalak felújításával – nyilatkozta Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára.

A Szolnok–Szajol-állomásközt érintő beruházás 2015 decemberére készül el, ezt követően folytatódik a Szolnok–Debrecen közti vasúti szakasz felújítása. A kormány tervei közt szerepel a Hatvan–Miskolc–Nyíregyháza-vasútvonal és az elővárosi közlekedés modernizálása.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!