2024. 07. 18. Csütörtök Frigyes napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Gazdaság

Égbe szöktek az élelmiszerárak Spanyolországban

Az infláció csökken, de az élelmiszerek egyre emelkednek Spanyolországban. Mivel egyre több családnak okoz gondot a heti bevásárlás, a kormány belátta, hogy lépéseket kell tenni és még év vége előtt szabályozza az élelmiszerárakat. A HírTV-t Tóth Brigitta tudósította Murciából.

  • Égbe szöktek az élelmiszerárak Spanyolországban

Nyáron még 30 éves rekordot döntött meg az infláció Spanyolországban, mostanra azonban jelentősen sikerült meghajlítani a görbét. Az Országos Statisztikai Intézet a napokban megerősítette, hogy a novemberi fogyasztói árindex 6,8 százalékra esett vissza, ami január óta a legalacsonyabb érték.

A javulás leginkább az üzemanyagok, a villany és a fűtőolaj árcsökkenésének köszönhető, de a vártnál kevésbé drágultak például a téli ruhák is, amik így nem rontották a helyzetet. Bár az inflációs adat javul, ettől függetlenül az ételért még mindig egyre többet kell fizetni Spanyolországban. A statisztikák szerint idén már több mint 15 százalékkal drágultak az élelmiszerek.

A cukoré már 50, a tejé, tojásé és az olajoké 30, a krumplié 22 százalékkal emelkedett meg, de a hús is több mint 10 százalékkal kerül többe mint tavaly. A fogyasztóvédelmi szervezet szerint a drágulás miatt egy átlagos spanyol háztartás idén összesen körülbelül 830 euróval több pénzt hagyott a szupermarketekben, ez forintban számolva több mint 330 ezres plusz költséget jelent nekik, tehát nem véletlen az sem, hogy az elmúlt hónapokban radikálisan megváltoztak a vásárlási szokások és többen leálltak a korábban megszokottnak számított termékekről.

Pedro Sánchez miniszterelnök múlt hétvégén jelentette be, hogy itt az ideje lépéseket tenni és szabályozni az élelmiszerek árát. Egyelőre csak annyit közölt, hogy árszabályozó mechanizmusokat tartalmazó új szociális segélycsomagot vezetnek be, amit még az év vége előtt jóvá fognak hagyni.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!