Nyáron még 30 éves rekordot döntött meg az infláció Spanyolországban, mostanra azonban jelentősen sikerült meghajlítani a görbét. Az Országos Statisztikai Intézet a napokban megerősítette, hogy a novemberi fogyasztói árindex 6,8 százalékra esett vissza, ami január óta a legalacsonyabb érték.
A javulás leginkább az üzemanyagok, a villany és a fűtőolaj árcsökkenésének köszönhető, de a vártnál kevésbé drágultak például a téli ruhák is, amik így nem rontották a helyzetet. Bár az inflációs adat javul, ettől függetlenül az ételért még mindig egyre többet kell fizetni Spanyolországban. A statisztikák szerint idén már több mint 15 százalékkal drágultak az élelmiszerek.
A cukoré már 50, a tejé, tojásé és az olajoké 30, a krumplié 22 százalékkal emelkedett meg, de a hús is több mint 10 százalékkal kerül többe mint tavaly. A fogyasztóvédelmi szervezet szerint a drágulás miatt egy átlagos spanyol háztartás idén összesen körülbelül 830 euróval több pénzt hagyott a szupermarketekben, ez forintban számolva több mint 330 ezres plusz költséget jelent nekik, tehát nem véletlen az sem, hogy az elmúlt hónapokban radikálisan megváltoztak a vásárlási szokások és többen leálltak a korábban megszokottnak számított termékekről.
Pedro Sánchez miniszterelnök múlt hétvégén jelentette be, hogy itt az ideje lépéseket tenni és szabályozni az élelmiszerek árát. Egyelőre csak annyit közölt, hogy árszabályozó mechanizmusokat tartalmazó új szociális segélycsomagot vezetnek be, amit még az év vége előtt jóvá fognak hagyni.
HírTV