2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Gazdaság

E-útdíj: vizsgálat indul az informatikai támadás miatt

Vizsgálatot indít az Állami Autópálya Kezelő az e-útdíj-rendszert ért informatikai támadás miatt. Az új rendszer üzemszünettel indult, délelőtt két órán keresztül ingyen hajthattak fel a pályákra a teherjárművek, azóta ismét kötelező a díjfizetés. A Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége azt kérte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól, hogy legalább két hétig ne szedjenek pénzt az úthasználatért.

Egymás után érkező kamionok a Budapestet elkerülő M0-s autóúton. Éjféltől nemcsak itt, hanem a gyorsforgalmi és főutakon is használatarányos útdíjat kell fizetni a 3,5 tonnánál nehezebb teherautók után. Az e-útdíj informatikai rendszere azonban többször is leállt.

Nem vizsgázott jól

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. szerint az informatikai rendszert külső, túlterheléses támadás érte, az ügyben vizsgálat indult.

– Az ügyfelek adatainak védelme és biztonsága úgy kívánta, hogy üzemszünetet rendeljünk el mindaddig, ameddig informatikusaink meg nem győződtek a műszaki háttér biztonságáról. Amennyiben bebizonyosodik, hogy szándékos informatikai támadást intéztek hálózatunk ellen, az illetékes hatóságok mindent megtesznek, hogy az elkövetőket felelősségre vonják – jelentette ki Kibédi-Varga Lajos, az ÁAK szóvivője.

Hajnalban 1 és 3 óra között, valamint reggel fél 8 és 10 óra között díjmentesen hajthattak fel az utakra a teherjárművek.

– Önmagában az a tény, hogy a viszonylati jegyvásárlás lehetővé vált, biztosította, hogy a rendszert el tudtuk indítani. De vannak olyanok, akik nem abban a formában tudtak elindulni, mint szerettek volna, ezt el kell ismerni – tette hozzá Völner Pál.

Két hét haladékot kértek

A Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége azt kérte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól, legalább két hétig ne szedjenek pénzt az úthasználatért. „Mi azt kértük, és azt kérjük most is, hogy a rendszert tesztüzemre tegyék át a vállalkozók, fuvarozók, autók számára. Fizetés nélkül próbálják meg, hogy is működik ez a valóságban” – közölte Peredi Péter, a Fuvosz főtitkára.

Az új díjrendszer szerint a 3 és fél tonnánál nehezebb teherautók után fizetendő díj a jármű tengelyeinek számától és a motor környezetvédelmi besorolásától függ – az összeg 21 és 108 forint között változik kilométerenként. Az utakon 45 új mobil egységgel ellenőrzik a díjfizetést.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!