Bécsi, füstölt, roppanós – hétféle virslit árulnak ennél a hentesnél. Szilveszter előtt 60 százalékkal több fogy itt, mint egy átlagos hétköznapon. Egy másik boltban nagyjából a hússzorosa fogy el a virslinek az év utolsó napjaiban, mint máskor. „Virsliféléből a szokásos, éves eladási mennyiséghez képest 15-20 szorosa az eladás ilyenkor, ebben a két-három napban. Ami azt jelenti, hogy ebben az üzletben például tegnap 400 kilogrammot értékesítettek ebből az áruféleségből” – mondta Fodor Attila, a CBA szóvivője.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberi azt tanácsolják a vevőknek, hogy mindig ellenőrzött, megbízható helyen szerezzék be az ünnepi asztalra kerülő húsárut. „Kötelező feltüntetni a hústartalom százalékos arányát. Amennyiben ez nincs feltüntetve a terméken, akkor ez jogsértő is. Másrészt mindenképpen javaslom, hogy azt a terméket ne vásárolják meg. Kötelező feltüntetni az előállítót. Ha ilyennel se találkozik csomagolt terméknél a vásárló, akkor azt a terméket is mindenképpen kerülje” – nyilatkozta Nagy Attila, az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság igazgatóhelyettese.
De nem csak a virsli népszerű az óév utolsó napján. Sokan keresik a malachúst és a lencsét is. Az alkoholos italok közül természetesen ilyenkor a pezsgő a legnépszerűbb. „Most azt látjuk, hogy a szezonban több mint két és fél millió palack pezsgő fogy el és a magyar vásárlóknak a kedvence az az édes pezsgő. De azt látjuk, hogy a prémium kategóriás termékek között viszont egyre inkább a száraz termékek, tehát a száraz pezsgők, amik népszerűek” – fogalmazott Varga Eszter, a Tesco-Global Áruházak Zrt. kommunikációs szakértője.
A hagyomány szerint szilveszterkor malachúst és apró szemű ételeket kell fogyasztani, mert szerencsét hoznak az új évben. Tilos viszont csirkét és halat enni, mert azok viszont nem hozzák, hanem viszik a háztól a szerencsét.