2024. 02. 22. Csütörtök Gerzson napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:25

Gazdaság

Drágulhatnak az élelmiszerek az e-útdíj miatt

Drágulhatnak ősztől az élelmiszerek az e-útdíj bevezetéséve miatt. Az új rendszerrel nőttek a szállítás költségei, s a többletet a feldolgozók, később pedig a kereskedők is valószínűleg beépítik majd az áraikba. A drágulás elsősorban a tej- és húskészítményeket érintheti, de több kerülhet a kenyér is.

A húsiparban egyelőre nem ismert az áremelés mértéke. „Az az érdekünk, hogy minél kisebb távolságból szerezzünk be alapanyagot. Nyilván az eladásra ez már nem lehet igaz: igyekszünk növelni az exporttevékenységünket is” – közölte Hollósy Tibor, a kaposvári húsüzem ügyvezető-helyettese.

A tejtermékeknél két számjegyű is lehet a drágulás. „Hat-nyolc-tíz százalék körüli áremelést kellene érvényesítenünk a kereskedelmi láncokkal szemben. Lehet, hogy ezt nem lehet elsőre elfogadtatni, a piacot is érzékenyen fogja érinteni a dolog” – mondta Egyed László, a Fino tejgazdaság ügyvezető igazgatója.

Azoknak a termelőknek, akik bizonyíthatóan a földből élnek, jegyzői jóváhagyással nem kell e-útdíjat fizetniük. „A feldolgozóipar, akár a hús-, akár a tej-, akár a gabona-malomiparról van szó, más jövedelmi viszonyok között dolgozik. Minket az e-útdíj abszolút versenyképtelenné tett volna” – közölte Szabó Tamás, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége Somogy megyei elnöke.

A kormány több kedvezményt ad a fuvarozóknak. A légrugós gépjárművek és a pótkocsik gépjárműadója csökken, az e-útdíj 7,5 százaléka pedig levonható a helyi iparűzési adóból.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!