2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Drágulhatnak az élelmiszerek az e-útdíj miatt

Drágulhatnak ősztől az élelmiszerek az e-útdíj bevezetéséve miatt. Az új rendszerrel nőttek a szállítás költségei, s a többletet a feldolgozók, később pedig a kereskedők is valószínűleg beépítik majd az áraikba. A drágulás elsősorban a tej- és húskészítményeket érintheti, de több kerülhet a kenyér is.

A húsiparban egyelőre nem ismert az áremelés mértéke. „Az az érdekünk, hogy minél kisebb távolságból szerezzünk be alapanyagot. Nyilván az eladásra ez már nem lehet igaz: igyekszünk növelni az exporttevékenységünket is” – közölte Hollósy Tibor, a kaposvári húsüzem ügyvezető-helyettese.

A tejtermékeknél két számjegyű is lehet a drágulás. „Hat-nyolc-tíz százalék körüli áremelést kellene érvényesítenünk a kereskedelmi láncokkal szemben. Lehet, hogy ezt nem lehet elsőre elfogadtatni, a piacot is érzékenyen fogja érinteni a dolog” – mondta Egyed László, a Fino tejgazdaság ügyvezető igazgatója.

Azoknak a termelőknek, akik bizonyíthatóan a földből élnek, jegyzői jóváhagyással nem kell e-útdíjat fizetniük. „A feldolgozóipar, akár a hús-, akár a tej-, akár a gabona-malomiparról van szó, más jövedelmi viszonyok között dolgozik. Minket az e-útdíj abszolút versenyképtelenné tett volna” – közölte Szabó Tamás, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége Somogy megyei elnöke.

A kormány több kedvezményt ad a fuvarozóknak. A légrugós gépjárművek és a pótkocsik gépjárműadója csökken, az e-útdíj 7,5 százaléka pedig levonható a helyi iparűzési adóból.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!