229 forintba kerül egy kiló kenyér az egyik budapesti élelmiszerüzletben. A vásárlók szerint már most is drága a pékáru.
A pékszövetség elnöke azt mondja, a gyenge forint és a dráguló liszt miatt emelkednek a költségeik, ezért már szeptembertől nőhet a kenyér ára. „A malmok drágábban kapják a búzát a gabonatermelőktől, ezért nyilván drágábban tudják nekünk adni belőle a lisztet. Különösen az a gabona lesz drágább, az én információim szerint, amely étkezési gabonának minősül” – nyilatkozta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.
A gabonatermesztők szerint viszont a kenyér ára nem tőlük függ, hanem elsősorban az alakítja, hogy a pékek és a nagy üzletláncok hogyan tudnak megegyezni egymással.
„Az esők előtt vágott búzát beraktároztuk, kitisztítottuk. Bőven elég a magyar kenyér előállításhoz, mivel egymillió tonna körüli lisztet használunk fel ahhoz, hogy Magyarországon mindenki a legjobb minőséget kapja” – közölte Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.
A szakemberek hangsúlyozzák: arányaiban több takarmánybúza termett, de ez nem jelenti azt, hogy az étkezési minőségű búzát drágábban adnák a malmoknak.