2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Gazdaság

Debrecenben lát potenciált a szaúdi delegáció

A szaúdi–magyar gazdasági kapcsolatok élénkítéséről és a kereskedelmi lehetőségek bővítéséről tárgyalt az arab ország üzleti delegációja Debrecenben. A két ország között jelenleg ötszázmillió dollár a kereskedelmi forgalom. A szaúdi delegáció vezetője szerint jó hatással lenne a befektetésekre, ha nagyobb adókedvezményeket kaphatnának.

Az új, húszezres debreceni stadiont is megtekintette a szaúdi delegáció. Új üzleti lehetőségeket keresnek, ami minkét fél számára előnyös lehet. Debrecen és térsége szerintük alkalmas erre. Az egyetemen – ahol például csaknem százötven szaúdi diák tanul – a rektor külön tárgyalásokat is folytatott a delegációval, többek között egy egészségipari zóna kialakításáról. „A mai beszélgetésen világosan kitűnt, hogy az egyetem jelentős szerepet játszik a régióhoz kötődő versenyképes szaktudásban, így a versenyképesség egy részét az egyetemhez lehet kötni” – mondta Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

Az üzletemberekkel és a városi vezetőkkel folytatott tanácskozáson a Hajdú-Bihar megyei iparkamara elnöke azt mondta, a két ország között most 500 millió dolláros a kereskedelmi forgalom. Ez az elkövetkező években akár a többszörösére nőhet. A szaúdiak emellett nagyobb volumenű befektetéseket ösztönöznek Magyarországon. „Ne csak egy szálloda valósuljon meg, hanem mellette különböző gyógykezelő központok is, vagy a termálturizmust összekötve más turizmusfajtával; és ha ez komplexum négy-öt funkciót be tud tölteni akkor nagyobb a hozadéka, nagyobb a profitja” – mondta Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.


A szaúdi delegáció tagjai főként a mezőgazdasági termékek iránt mutattak érdeklődést, a befektetésekkel kapcsolatban pedig gazdasági klaszterek kialakítását szorgalmazták. „Ezeket a zónákat úgy kellene kialakítani – mondta Abdulrahman Al Mazi a Szaúdi–Magyar Üzleti Tanács társelnöke –, hogy a helyi önkormányzatokkal és az állammal együttműködve nagymértékű kedvezményeket, például adókedvezményeket kaphassunk. Ezzel sokkal nagyobb lenne a befektetési kedv, ami munkahelyeket és magasabb életszínvonalat biztosíthatna.”

A szaúdi delegáció csütörtökig tárgyal Debrecenben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!