2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:45

Gazdaság

Czomba Sándor: októberben duplájára emelkedett a reálbérek növekedési üteme

Októberben duplájára emelkedett a reálbérek növekedési üteme - emelte ki Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett adatait kommentálva a tárca közleménye szerint.

  • Czomba Sándor: októberben duplájára emelkedett a reálbérek növekedési üteme

A KSH adatai szerint októberben 564 ezer forintra nőtt a bruttó átlagkereset, azaz egy év alatt 14 százalékkal, közel 70 ezer forinttal emelkedtek a bérek - írták.

Mindez azt jelenti, hogy a Gyurcsány-korszakhoz képest egy munkavállaló átlagosan már közel háromszor több fizetést visz haza, miközben 2010-hez képest 1 millióval dolgoznak többen, és a regisztrált álláskeresők száma történelmi mélypontra süllyedt Magyarországon - áll a közleményben.

A szeptemberi fordulatot követően tovább folytatódott a reálbérek emelkedése, októberben 3,7 százalékkal nőtt a fizetések vásárlóereje, tehát az előző hónaphoz, szeptemberhez képest duplájára emelkedett a reálbérek növekedési üteme - állapította meg Czomba Sándor.

A reálbérek emelkedését az tette lehetővé, hogy a kormány célzott és hatékony intézkedései - mint például az online árfigyelő vagy a 2024 június végéig meghosszabbított kötelező akciózás - októberre egy számjegyűre, novemberre pedig már 7,9 százalékra szorították vissza az inflációt - tette hozzá.

A bérek emelkedése hozzájárul az aktivitási ráta emelkedéséhez, valamint a fogyasztás helyreállításához, ami végső soron a hazai piacra termelő ágazatok teljesítményében és beruházásainak bővülésében csapódhat le, ezzel is segítve a belgazdaság megerősödését. A

kormány célja, hogy a beruházási rátát a GDP-hez mérten 25 százalék fölötti szinten tartsa. Mindezek pedig hozzájárulhatnak a gazdasági növekedés helyreállításához, a munkahelyek és a családok megvédéséhez - áll a közleményben.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!