2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Czomba: A rendszerváltás óta nem dolgoztak ennyien

Másfél százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma a harmadik negyedévben az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A Központi Statisztikai Hivatal közleménye szerint a vizsgált időszakban 3,9 millióan dolgoztak. Ezzel együtt a munkanélküliek száma 29 ezerrel csökkent, így a munkanélküliségi ráta 9,8 százalékra mérséklődött.

„Ez nagyon-nagyon biztató szám.” – értékelte a foglalkoztatási államtitkár a Központi Statisztikai Hivatal szerdai közleményét, miszerint az idei harmadik negyedévben 29 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma, 57 ezerrel pedig nőtt a foglalkoztatottaké az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Így a vizsgált időszakban több mint 3,9 millióan dolgoztak Magyarországon. „1992 óta – kvázi a rendszerváltozás óta – soha ilyen közel még nem voltunk a 4 milliós foglalkoztatotti létszámhoz, és ez nagyon fontos mérföldkő” – mondta Czomba Sándor. Hozzátette: a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy a foglalkoztatottak száma elérje a 4 milliót. „Sok már bejelentett program megy tovább, illetve új programjaink is lesznek a következő időszakban. Különösen a fiatalok tekintetében szeretnénk a mostanihoz képest látványos eredményeket elérni foglalkoztatásban. Persze ahhoz, hogy ezek teljesüljenek, az első és legfontosabb dolog, hogy a gazdaság húzzon.”

Az MSZP szerint azonban a kabinet nem teljesítette ígéreteit, és csak a közfoglalkoztatásnak köszönhetően jönnek létre új munkahelyek. „A munkanélküliek számba vétele tekintetében próbálnak dicshimnuszt zengeni, azt mondani, hogy 10 százalék alatti a munkanélküliségi ráta. Tényleg 10 százalék alatti, ám hogyan és miképpen? Úgy, hogy európai mínuszos, negatív csúcsot döntöttek az ellátást érintését tekintve, hiszen 9 hónapról 3 hónapra csökkentették az ellátás időtartamát, miközben a járulékokat ugyanúgy beszedik, mint azelőtt” – mondta Gúr Nándor, a szocialista párt alelnöke.


A szocialisták szembesítése hiteltelen, hamis állításaikat tények cáfolják – reagált az MSZP vádjaira a Fidesz szóvivője. „A szocialisták kormányzása alatt megduplázódott a munkanélküliek száma Magyarországon. Ezzel szemben ma csökkenő pályán van a munkanélküliség Magyarországon. 235 ezer fővel többen dolgoznak ma, mint 2010-ben a kormányváltáskor. A szocialisták kormányzása alatt a munkavállalóknak magas, 32-40 százalékos adót kellett befizetniük, ezzel szemben ma ennek a fele a jövedelemadó” – mondta Selmeczi Gabriella.

Selmeczi Gabriella hozzátette: az új kormányzati gazdaságpolitika „egymás után hozza meg az eredményeket”, így reális az a célkitűzés, hogy a foglalkoztatottak száma jövőre elérje a négymilliót.

„Hosszú évek után először, idén nyáron süllyedt 10 százalék alá a munkanélküliségi ráta Magyarországon. Átléptük az 500 ezres lélektani határt, ami mára már inkább a 400 ezerhez közelít, körülbelül 434 ezer, a munkanélküliségi ráta pedig 9,8 százalékos. Magyarország jó úton jár” – tájékoztatott a szóvivő asszony.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!