2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Gazdaság

Csökkentik a Diákhitel 2 kamatát?

A Hír Televízió információi szerint 2-ről 1 százalékra csökkentené a kormány a Diákhitel 2 kamatát.

A törlesztésbe a versenyszférát is bevonnák, vagyis a cégek adókedvezményhez jutnának, ha átvállalnák alkalmazottjuk diákhitelét. A közszférában pedig az állami intézmények törlesztenének. A kormányülés már egy órája megkezdődött, az egyik fő napirendi pont a felsőoktatás.

Hétfőn és kedden a diákok az ország több pontján tiltakozó megmozdulásokat tartottak. Szegeden és Miskolcon elfoglalták a kormányhivatalt, Budapesten pedig végigvonultak a Belvároson és két hidat is lezártak. Az emberi erőforrások minisztere szerint a kormány nem fog változtatni a keretszámokon, de bármikor kész tárgyalni a hallgatókkal.

Rogán: Több ezer hallgató eshet el a bejutástól

Több ezer hallgató esne el a felsőoktatásba való bejutás lehetőségétől, ha a kormány a tervezett 10500-nál jóval több teljes ösztöndíjas férőhelyet biztosítana 2013-ban - mondta a Fidesz frakcióvezetője Rájátszás című műsorunkban. Ha mind teljes ösztöndíjasok lennének, akkor ugyanebből a támogatásból körülbelül 36 ezer ember jutna el egyetemre vagy főiskolára - fejtette ki. Rogán Antal ugyanakkor hozzátette: a kabinet kész tárgyalni a hallgatói érdekképviselettel a keretszámok átcsoportosításáról.

Az MSZP ingyenes első évet javasol

Az MSZP viszont ingyenessé tenné a felsőoktatásba bejutó hallgatók számára a képzés első évét. Hiller István Rájátszás című műsorunkban azt mondta: igazságosabb volna, ha a szemeszter végén elért eredmények alapján osztanák el az ösztöndíjas helyeket. A volt szocialista oktatási miniszter ugyanakkor hangsúlyozta: nem ért egyet azzal, hogy a diákok a keretszámok szűkítése elleni tiltakozásul megbénították a kormányhivatalok működését.

A HÖOK felháborítónak tartja

Felháborítónak tartja a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, hogy egyes pártok a felsőoktatás ügyét megpróbálják kihasználni. Nagy Dávid a Hír TV-ben azt mondta: elutasítják ezt és a mai megmozdulásukra is legfeljebb magánemberként várják a politikusokat, párthovatartozásra utaló szimbólumokat, zászlókat nem szeretnének látni a demonstráción.

Petíciót adtak át Egerben

Nyílt levélben követelik a keretszámok visszaállítását a 2011-es szintre és a hallgatói szerződések eltörlését az egri főiskola diákjai. Petíciójukat a Heves Megyei Kormányhivatal képviselőinek adták át. Este fórummal folytatják a tiltakozást. A tüntetőkhöz középiskolai diákok is csatlakoznak. Pécsett a Leőwey Klára Gimnázium diákjai csütörtökön háromórás folyosói ülősztrájkot tartanak.

Csökken a felsőoktatásra fordítandó összeg

Ötödével, azaz mintegy 27 milliárd forinttal kevesebbet fordít jövőre a felsőoktatásra a kormány – írja a Világgazdaság. A lapnak Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora azt mondta: a keretszámcsökkentés miatt elképzelhető, hogy felsőoktatási intézmények zárnak be, a vidéki főiskolákat, egyetemeket azonban véleménye szerint kisegíthetik a helyi önkormányzatok.

A magyar rektori konferencia főtitkára szerint ha csökken a hallgatók létszáma, kevesebb oktatóra lesz szükség. Dubéczi Zoltán egyébként úgy látja: a kieső állami forrást részben magán- vagy vállalati forrásból lehetne pótolni, vagyis a felsőoktatási intézmények az eddigieknél jobban rászorulnának a külföldi hallgatók által fizetendő díjra.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

A Moziklip egy 1987-ben készült magyar zenés szkeccsfilm, amelyet Tímár Péter rendezett. A filmben 18 popzenei és újhullámos előadó mutatkozott be egy-egy klip erejéig. Vincze Lillát és a Varga Miklóst kérdeztük a Szélesvásznú történelemben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!