2023. 01. 30. Hétfő Martina, Gerda napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Gazdaság

Csökkentett húsáfa: a gazdaság kifehéredését várják

A gazdaság kifehéredését remélik a szakmai szervezetek a húsáfa csökkentésétől. Január elsejétől a feldolgozóknak 27 helyett 5 százalék áfát kell fizetni a juh-, marha- és kecskehús után. Az intézkedés a fogyasztói árakat nem érinti, azok után továbbra is 27 százalék forgalmi adót kell fizetni.

Az egyik húsüzemben 2013-ban 2000 darab szarvasmarhát dolgoztak fel. Az alapanyagot évente valamivel több mint egymilliárd forintért veszik meg, amely után csaknem 250 millió forint áfát fizetnek. A január elsejétől hatályos húsáfacsökkentés miatt ez most öt százalék lesz, azaz 22 százalékot meg tudnak spórolni.

„Miután Magyarországon nagyon nehéz beszerezni azt a minőségi marhahúst, amit mi az üzleteinkben kínálunk, ennek csak egy része érkezik Magyarországról, ez is befolyásolja, hogy még ezt az összeget is csökkenteni kell. Itt 100 millió alatti összegről beszélünk, ami igazából nem befolyásolja a beruházásainkat” – közölte a Hír Televízióval Horváth Ferenc, a Spar Magyarország Kft. húsüzemének vezetője.

Az áfacsökkentés miatt a boltokban közvetlenül nem lesz olcsóbb a marha-, juh- vagy kecskehús, vagy az azokból készült termékek. A fogyasztói árak áfatartalma ugyanis marad a 27 százalék.

„Az árcsökkentés abban az esetben következhet be, hosszabb távon, amennyiben a növekvő állatállományból következően az állattartás gazdaságosabbá válhat, és így ha a termelők esetlegesen csökkentik a beszállítói árakat, akkor ebből fakadóan állhat az elő, hogy a végtermék ára a fogyasztók számára is mérsékeltebb lehet” – közölte Fodor Attila, a CBA szóvivője.

Az áfacsökkentéssel a feldolgozók versenyképessége javulhat, valamint a gazdaság fehéredhet – a Hús Terméktanács titkára szerint. Menczel Lászlóné úgy véli, így már nem lesz érdemes csalni az áfával. „Adva van egy termelő, aki mindenféle beszerzését 27 százalékos áfával teljesíti, ugyanakkor, amikor értékesít, akkor öt százalékot tehet rá a termékre. Ez 22 százalékos különbség, amit természetesen vissza tud igényelni, hiszen áfabevalló, áfaelszámolás van, maximum időben tovább tart, hiszen nem a vételárral egy időben folyik be a hiányzó 22 százalék, hanem egy visszaigénylési, adminisztrációs út következik ezután” – mondta a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára.

Az áfacsökkentést tavaly a sertéseknél vezették be elsőként, mert – a becslések szerint – több 100 milliárdos nagyságrendű volt a feketegazdaság forgalma. Menczelné szerint a feketegazdaságot akkor lehetne megszüntetni, ha a tenyésztőktől a fogyasztókig egységesen 5 százék lenne a húsáruk áfatartalma, és egységesítenék az uniós forgalmi adóval.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Tartja magát a forint

Tartja magát a forint

A témával kapcsolatban Erdélyi Dórát, az Economist Gazdaságkutató elemzőjét kapcsoltuk.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!