2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

Csökkent Kína sertéshús termelése

Hír TV

2019. július 15., hétfő 10:57

Kínában 5,5 százalékkal, 24,7 millió tonnára apadt a sertéshús termelés az első fél évben, elsősorban az országban tavaly megjelent sertéspestis miatt, amiért ugyanis jelentős kényszervágást kellett végrehajtani.

Kína rendelkezik a világ sertés állományának a felével, valamint Kína a világ legnagyobb sertéshús előállítója és fogyasztója is.

Ugyancsak a kínai statisztikai hivatal adatai szerint a sertésállomány 15 százalékkal, 347,61 millió egyedre esett.

A csökkenő sertésállomány és sertéshústermelés miatt jelentősen emelkedett a húsféleség ára. Júniusban egy kilogramm sertéshús átlagára 17,8 jüan (750 forint) volt a május végi 14,2 jüan után.

A sertéshús kiskereskedelmi ára 26,45 jüan volt kilogrammonként június utolsó hetében, 33 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Az első fél évben a baromfihús termelése 5,6 százalékkal, a marhahúsé 2,4 százalékkal, a bárányé 1,4 százalékkal nőtt Kínában.

Kínában az első sertéspestissel fertőzött állományt tavaly augusztus elején fedezték fel.

Ázsiában először 2017 márciusában bukkant fel a betegség, mégpedig a Kínával szomszédos Szibériában. Az először Afrikában csaknem száz éve felfedezett betegség szinte kivétel nélkül halálos kimenetelű az állatok - Európában a sertések és a vaddisznók - esetében, de kórokozója az embert nem betegíti meg. A sertéspestis járványokat nehéz megfékezni, mivel nem létezik hatékony védőoltás ellene.

A sertéspestis járványt csak nagyon szigorú igazgatási és rendészeti intézkedésekkel lehet megállítani, az állattenyésztőknek pedig hatalmas anyagi veszteségeket okoz, hogy egyebek között meg kell semmisíteni a fertőzött állományt, fertőtleníteni kell a telephelyeket és hosszú ideig nem forgalmazhatják termékeiket.

MTI