2024. 06. 14. Péntek Vazul napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Honvéd retró 2. 03:00

Gazdaság

Csökkent az Angkorba látogató turisták száma

Az idei év első nyolc hónapjában 11 százalékkal csökkent az ősi khmer romvárost, Angkort felkereső turisták száma - közölte az idegenforgalmi látványosságot kezelő kambodzsai állami vállalat vasárnap

  • Csökkent az Angkorba látogató turisták száma

A romvárost az Angkor Enterprise szerint január és augusztus között 1,55 millió külföldi turista látogatta meg, ami 2018 azonos időszakához képest 11 százalékos visszaesést jelent.

Augusztusban 158 124 külföldi turista fordult meg Angkorban, akik a látványosság megtekintéséért 7,15 millió dollár (2,2 milliárd forint) értékben vásároltak jegyeket. Egy évvel ezelőtt, augusztusban még 21,5 százalékkal több volt a látogatók száma.

A régészeti park látogatónak többsége Kínából, az Egyesült Államokból és Dél-Koreából érkezik.

A kambodzsai idegenforgalmi miniszter szerint a visszaesésért a "zéró dolláros", olcsó utakat kínáló utazási irodák a felelősek. A miniszter hangsúlyozta, hogy határozott lépéseket tesznek ezek ellen a vállalkozások ellen.

A miniszter egy júliusi konferencián már kifejtette, hogy ezek az olcsó utakat kínáló cégek lebeszélik a turistákat Angkorról, vásárolni viszik őket, hogy drága dolgokat vegyenek, az üzletek tulajdonosai pedig az utazási irodának vagy az idegenvezetőnek adnak nagy jutalékot cserébe.

"Mindent elkövetünk, hogy ismét annyian látogassanak Angkorba, mint korábban, és ha bármelyik utazási irodát vagy idegenvezetőt azon kapjuk, hogy zéró költségű túrát kínál, nem kap többé engedélyt a működésre. Ez az üzleti gyakorlat ugyanis kárt okoz Kambodzsa hírnevének és idegenforgalmának" - mondta a miniszter.

Az Asian Overland Travel kambodzsai irodájának vezetője azonban azt is elmondta, hogy a turisták számának apadásában a belépők árának emelkedése is közrejátszott. 2017 februárjában az egynapos angkori látogatás ára 20 dollárról 37 dollárra (6 ezer forintról 11 ezer forintra) nőtt, a háromnapos jegy 40 dollárról 62 dollárra (12 ezer forintról 18 ezer forintra), az egyhetes pedig 60 dollárról 72 dollárra (18 ezer forintról 21 ezer forintra) emelkedett.

Angkor romjait az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) 1992-ben nyilvánította a világörökség részévé. Az ősi khmer romváros a kambodzsai nemzeti büszkeség szimbóluma és egyben az ország egyik legnagyobb turistalátványossága.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Karácsony Gergely a főpolgármester-választás megismétlését kéri + videó

Karácsony Gergely a főpolgármester-választás megismétlését kéri + videó

A Napi aktuális vendége Szalai Szilárd a Pesti Srácok újságírója és Sarkadi-Illyés Csaba az Economx újságírója volt, akikkel M. Dobos Marianne műsorvezető ezekről a témákról beszélgetett: A Tisza Párt az európai Néppárthoz csatlakozna, Vitézy Dávid: türelemmel várjuk az újraszámlálás eredményét, Karácsony Gergely a főpolgármester-választás megismétlését kéri.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!