2020. július 16.,
csütörtök, Valter napja

Újabb gazdaságvédelmi akcióterv

Hír TV

2019. december 29., vasárnap 11:14, frissítve: vasárnap 17:32

Mintegy 5 százalékkal bővült a magyar gazdaság 2019-ben - jelentette ki az államháztartásért felelős államtitkár. Banai Péter Benő elmondta: 2010-hez képest 800 ezerrel többen dolgoznak ma a gazdaságban, jelentősen nőttek a bérek, és kedvező folyamatok mentek végbe a beruházások területén is. Az államtitkár kiemelte: a kormány célja, hogy megvédje az eddig elért eredményeket, és hosszú távon az európai unió átlagát meghaladó gazdasági növekedést érjen el. Ennek érdekében a következő évben egy újabb gazdaságvédelmi akciótervet terjesztenek a kormány elé - tette hozzá.

Tizennégy pontból álló gazdaságvédelmi csomagot jelentett be a kormány május végén. Az intézkedések egyik fő célja, hogy a magyar gazdaság teljesítménye hosszú távon is legalább 2 százalékponttal meghaladja az uniós átlagot.

Az akcióterv intézkedései is hozzájárultak a magyar gazdaság bővüléséhez - jelentette ki az államháztartásért felelős államtitkár. Banai Péter Benő hangsúlyozta: annak érdekében, hogy ez a növekedés fenntartható legyen, a minisztérium egy újabb gazdaságvédelmi akciótervet terjeszt a kormány elé, amelynek egyik fő célja a vállalkozások adóterheinek csökkentése.

Az államtitkár arról is beszámolt: 2019-ben a magyar gazdaság csaknem 5 százalékkal bővült, 2010-hez képest pedig több, mint 800 ezer fővel többen dolgoznak.

"A 2010 utáni költségvetési stabilizáció, majd a 2013-at követő növekedési fordulat után az idei év már a hetedik év, amikor a magyar gazdaság bővülése rendre meghaladja az európai unió átlagát, összességében ez azt jelenti, hogy 2013 óta a magyar gazdaság teljesítménye mintegy 30 százalékkal bővült, összehasonlításképp az unióban ez mintegy 14 százalékot tett ki."

- mondta Banai Péter Benő, államháztartásért felelős államtitkár.

Hozzátette, további cél, hogy hazánkban emelkedjen a születésszám, ezért a jövőben a családokat érintő intézkedéseket is szeretnék bővíteni.

Hír TV