2024. 09. 19. Csütörtök Vilhelmina napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az elveszett király 03:00

Gazdaság

CÖKA: a Spar különcködik

Különcködik a Spar: a magyarországi élelmiszerkereskedelmi láncok megértették - a Spar biztatása ellenére is -, hogy az infláció letörése a társadalom minden tagjának közös érdeke. A Spar nem így tett, feljelentette a magyar kormányt az ársapka bevezetéséért - közölte a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) hétfőn az MTI-vel.

  • CÖKA: a Spar különcködik

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) - CÖKA kuratóriumának elnöke, Csizmadia László által jegyzett közleményben azt írták, az áruházlánc ezzel bizonyította, hogy a szegényebb vásárlók érdekeit semmibe veszi, törzsvásárlói jó részét "akár pumpolásra is használja". Tekintve, hogy a többi áruházlánc tartózkodott a hasonló megoldástól, a Spar brüsszeli bírósághoz fordulása azt jelenti, hogy a magyar emberek megélhetési problémáival nem törődött, sőt, "gazdasági farkasétvágyát" sem akarja mérsékelni - tudatták. Hozzátették: az élelmiszervásárlók valószínűsíthető nagy többsége ezt a magatartást elutasítja.

Közölték: a Spar elfeledkezett arról, hogy alkalmazottjaik is olyan magyar emberek, akik családjaik megélhetését biztosítják, munkahelyüket elhagyva vásárlóvá válnak, így a pénztárcájukban lévő forintjaikat jól kell beosztani. Véleményük szerint a Sparnál kapott fizetéseik bizonyosan az előbbi állítást igazolják.

Kitértek arra, hogy a "rablóprivatizáció" könnyű prédát eredményezett a magyarországi piacon. A külföldről beszerzett árucikkek rövid idő alatt tönkretették a magyar élelmiszeripart. Már csak ezért is lenne mit törleszteni a közleményük szerint.

A CÖKA szerint a Spar különös viselkedése, miszerint tulajdonvédelemre szorul, és vagyonát ezért helyezi külföldi kezekbe, igencsak megkérdőjelezhető. Legjobb tudomásunk szerint erőszakos államosítással nem kellett szembenézniük.

Azt írták,

jelenleg ismét feltételezhető, hogy egyes élelmiszer nagy- és kiskereskedelmi cégek az alapvető élelmiszerek "brutális drágításába" kezdtek.

Így aztán a Spar is rászolgálhat arra, hogy árubeszerzéseit már az értékesítő partnereknél, az árképzés tekintetében az illetékes hatóságok vizsgálják.

A magyarországi Spar nagykereskedelmi árainak képzése rárakodott árréstömeget eredményezhet, így aztán a kiskereskedelemben érvényesített haszonkulcsok a cég teljes árrés szintjét kevésbé teszik az ellenőrzés számára áttekinthetővé - vélekedtek.

A fenntartási költségek esetlegesen indokolatlan nagyságrendje szintén torzíthatja a nyereséget. Az anyaországban érvényesített helybeli Sparok beszerzési árainak összevetése a magyarországival figyelmet érdemelhet - olvasható a CÖKA közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

EU-elnökség – Hankó Balázs: megkongattuk a vészharangot

EU-elnökség – Hankó Balázs: megkongattuk a vészharangot

Európának versenyképességi fordulatra van szüksége, hiszen 1995-ben a termelékenység hatékonysága 95 százalékos volt az Egyesült Államokhoz képest, míg most 80 százalékon áll ez a mutató - mondta kulturális és innovációs miniszter az uniós elnökségi ülés második napján.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!