2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Radar 23:35

Gazdaság

Brüsszel az EU-s piacokra zúdítaná az ukrán élelmiszert

Közösen szerveznek nagyszabású demonstrációt a kelet-európai gazdák, hogy világossá tegyék Brüsszel számára: tönkreteszi őket az Ukrajnából érkező gabona és élelmiszer.

  • Brüsszel az EU-s piacokra zúdítaná az ukrán élelmiszert

A szolidaritás fenntartása ráadásul okafogyottá vált, mivel a fekete-tengeri export újra a háború előtti szintre nőtt. Kijev ráadásul bejelentette: nem kér a Green Deal-ből.

Továbbra is kitart Brüsszel amellett, hogy újabb egy évvel meghosszabbítsa az ukrán mezőgazdasági termékek és élelmiszerek vám- és kvótamentes beengedését az Európai Unió piacaira. Valdis Dombrovskis uniós kereskedelmi biztos a napokban felszólította Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát, hogy azonnal szüntesse meg a nemzeti hatáskörben tavaly szeptemberben bevezetett importtilalmat az ukrán termékekre.

Emlékeztetett, a kereskedelempolitika uniós hatáskör, ezért az egyoldalú tagállami lépések kötelezettségszegési eljárást eredményezhetnek a három tagállammal szemben, ráadásul a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) is eljárást indíthat.

Ukrajna már nem szorul segítségre, de jól jön neki az EU nyitott piaca

Brüsszel az orosz-ukrán háború két évvel ezelőtti kirobbanását követően döntött arról, hogy az ukrán mezőgazdaság, valamint az ukrán termékekre szoruló afrikai és közel-keleti országok támogatása érdekében átmenetileg felfüggeszti a háború sújtotta országból érkező mezőgazdasági alapanyagok és feldolgozott élelmiszerek EU-s behozatalát korlátozó vámokat és mennyiségi kvótákat. Ezzel együtt megnyitja és fejleszti a szárazföldi tranzitútvonalakat, az úgynevezett szolidaritási folyosókat.

Ezt az átmeneti engedményt már tavaly meghosszabbította Brüsszel, most pedig ismét előterjesztette erről szóló javaslatát az Európai Parlament és a Tanács elé, amelyről a döntéshozók hamarosan szavaznak.

A teljes cikket ITT érheti el. 

Fotó: Bloomberg/Getty Images

Mandiner

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!