2020. február 25.,
kedd, Mátyás napja

Bővülnek a kutatás-fejlesztésre pályázható források

Magyar Nemzet

2019. június 11., kedd 12:44

A magyar gazdaság az elmúlt évben a korábbiakhoz képest szokatlanul eredményes pályát írt le, ennek eredményei csak innováció-vezérelt módon tarthatóak fenn – közölte Palkovics László.

Az innovációs és technológiai miniszter a Horizont 2020 kutatási és innovációs keretprogramok bemutatását szolgáló fórumon emlékeztetett: a korábbi évekhez képest 2020-ban 32 milliárd forinttal több állami forráshoz jut a gazdasági terület, ennyivel több lesz a rákövetkező évben is a 2003 óta változatlan, 130 milliárdos összeg. Mindez a bruttó hazai termék 1,8 százalékát jelenti, ami ugyan némileg elmarad az Európai Unió által elvárt 2 százaléktól, ám magasabb a 2017-es aránynál.

Uniós forrásból pedig a Horizont 2020 programban 100 milliárd euró áll rendelkezésre a kutatásra, fejlesztésre és innovációra, mindez a magyar ipar funkciójának fenntartásához szükséges. Ezek a támogatások azért is légyegesek – tette hozzá a tárcavezető – mert a kutatóintézetek jellemzően nem rendelkeznek piaci bevétellel, ám gazdasági társasággal társulva a pályázatokon keresztül forráshoz juthatnak.

Újra kellett gondolni a Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Hivatal struktúráját a támogatások hatékony felhasználásához – hangsúlyozta Birkner Zoltán, a szervezet elnöke. A célok között említette a piaci szereplők közvetlen elérését, a visszajelzések elemzését, és az egyetemi hálózattal kiépítendő együttműködést, továbbá a pályázható források megemelését.

Magyar Nemzet