2021. 12. 02. Csütörtök Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Vetítő

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 03:00

Gazdaság

Bottal üthetik az albérleti díjak nyomát

Az albérleti díjként befizetett összegek nagyobb részének nincs nyoma. Albérleti szerződéskötés és a havi díj bejelentése nélkül a bérbeadó nemcsak a lakását féltheti, hanem komoly, akár milliós adóbírságra is számíthat. Az egyetemvárosokban az albérletek szezonjának közepén járnak.

A Hír Televízió által bemutatott egyik pécsi két szobás, majd 60 négyzetméteres lakás a prémium albérletek közé tartozik. A tulajdonosának is fontos, hogy a bérlő úgy bánjon vele, ahogy az elvárható. Ezért fontos a bérleti szerződés megkötése. A lakást kiadó közvetítőcégre ebben is számíthatnak.

A bevételből adózni kell, de a lakás kiadása nem bejelentés-köteles tevékenység. Azt egy egyszerű adóazonosítóval rendelkező magánszemély is végezheti. Az adóhatóság épp ezért nem lát rá erre a tevékenységre. A Dél-Dunántúlon az utóbbi hónapban a hasonló szabályokhoz kötött vendégszoba kiadást vizsgálták. „Ezekben az esetekben minden második vizsgálat mulasztást állapított meg, tehát valószínű, hogy ez a tendencia a lakáskiadásoknál is kimutatható. Elég jelentős lehet a feketén tevékenységet végzők száma” – fogalmazott Barlai Krisztina, a NAV Dél-Dunántúl szóvivője.


Azonban ha valakiről bebizonyosodik, hogy nem fizetett adót a bérbeadás után, bírságra és az eltitkolt összeg nagyjából háromszorosának visszafizetésére számíthat. Ha például egy évig adta ki a lakását hatvanezer forintért feketén, akkor a lebukás után két és fél millió forint körüli összeget kérhetnek rajta számon.

Ezek is érdekelhetik

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!