2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Gazdaság

Berlin szerint államcsőd fenyegeti a görögöket

Megszakítja az együttműködést nemzetközi hitelezőivel Görögország. Sajtóértesülések szerint a német kormány azzal számol, Athénnak rövidesen húszmilliárd eurós mentőhitelre lehet szüksége az államcsőd elkerüléséhez. Berlin azonban elutasítja a görög adósság egy részének elengedését, szakértők szerint a törlesztés átütemezése lehet a megoldás.

Kitart a megszorítások elutasítása mellett az új baloldali-jobboldali nacionalista görög kormánykoalíció. A pénzügyminiszter pénteken az eurócsoport vezetőjével tárgyalt Athénban, majd közölte, megszakítja az együttműködést a nemzetközi hitelezőkkel, és nem kérik a hitelprogram meghosszabbítását sem. „Kormányunk teljes mértékben együtt akar működni az eurózóna intézményeivel és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), de a háromtagú bizottsággal, amely egy olyan programot hajt végre, amelynek a logikája Európa-ellenes, ezzel a testülettel, amelyik az Európai Parlament szerint rosszul szervezett, nem akarunk együttműködni” – mondta Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter.

Az eurócsoport elnöke viszont finomabban fogalmazott, szerinte egyelőre nincs döntés a február végén lejáró görög hitelprogram jövőjéről. „Tudom, hogy a görög emberek sok mindenen mentek keresztül az elmúlt években és kemény intézkedéseket kellett túlélniük. Azonban nem szabad feladni azt az előrelépést, amely Görögországot a pályára állította. Szerintem az új kormány elkötelezett, hogy megoldást keressen mind Görögország, mind az emberek és az euróövezet egésze számára” – fogalmazott az eurózóna elnöke.

Az államcsőd szélére sodródott Görögország 2010 óta az Európai Uniótól és az IMF-től kapott 240 milliárd eurós hitelből él. Cserébe a görög kormány megszorításokat vitt véghez, csökkentette a nyugdíjakat és a béreket, a közalkalmazottak egy részét pedig elbocsátották. A görög államadósság viszont a tavalyi év végére elérte a 180 százalékot és egyre több elemző is úgy látja, hogy kétséges a visszafizetés. A német, francia és olasz vezetés azonban hallani sem akar az adósság egy részének elengedéséről, és a Hír TV-nek nyilatkozó szakember is azt mondja, hogy leginkább átütemezésről lehet szó.

„A görög államadósság teljes vagy részleges leírásának jelenleg európai uniós szinten nincsenek esélyei. Már csak azért sem, mert legnagyobb hitelezője, Németország határozottan ellenzi. A jelenlegi helyzetben sokkal inkább valószínűnek tartom, hogy az athéni kormány kezdeményezni fogja majd az államadósság visszafizetési határidejének kitolását. Erre európai uniós tagállami szinten nagyobb esélyt látok. De természetesen ez is csak egy hosszabb tárgyalási folyamatot fog feltételezni, amely a tagállamok állam- és kormányfőinek konszenzusát igényli” – vélekedett Domonkos Endre, a Budapesti Gazdasági Főiskola docense.


Péntek este zárt ajtók mögött egyeztetett a görög helyzetről Strasbourgban az Európai Parlament elnöke, a francia államfő és a német kancellár. Német sajtóértesülés szerint Athénnak rövidesen húszmilliárd eurós hitelre lehet szüksége az államcsőd elkerüléséhez.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ursula von der Leyen: az EU a gázárak csökkenésére számít

Ursula von der Leyen: az EU a gázárak csökkenésére számít

Az Európai Bizottság arra számít, hogy a gázárak csökkenni fognak annak köszönhetően, hogy a cseppfolyósított földgáz (LNG) globális kínálata emelkedik, ami teret ad a megújuló energiaforrásokba történtő befektetéseknek - mondta Ursula von der Leyen.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!