2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Béremelésre költöttek az éttermek

Jó hatással volt a vendéglátóiparra az éttermi szolgáltatások áfájának év eleji csökkentése – a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének általános alelnöke szerint. 18-ról 5 százalékra csökkent a közteher mértéke januárban, év végére ugyanakkor 5 százalékkal még nőttek is az árak a vendéglátásban. Az éttermek ugyanis béremelésre költöttek.

  • Béremelésre költöttek az éttermek

2018 januárjában az étteremben fogyasztott ételek, valamint a helyben készített italok áfája csökkent 18-ról 5 százalékra. A jobb minőségű szolgáltatás, a magasabb minőségű alapanyagok felhasználása, illetve a munkaerő megtartása miatt azonban az éttermek egy részénél emelkedtek az árak az év végére.

„Egy sima rántott szelet 1600 forint körettel, vagy egy cigánypecsenye 1700 forint, ha szabad kimondani, hogy cigánypecsenye, egy vegyes halászlé, vagy egy ponty halászlé 2 ezer forint. Tehát, azt hiszem, hogy ez megfizethető ár, még város szinten is.”

A Hír Televíziónak nyilatkozó szegedi étteremtulajdonos elmondása szerint náluk évek óta nem emelkedtek az árak. A munkaerő megtartás miatt pedig 5 év alatt 50 százalékkal emelte a béreket.

„Egyre nehezebb a munkaerőpiac az országban, sokan kivándoroltak, és én már tizenvalahány éve megtartottam mind a két vendéglátó felszolgálót, és mind a két szakácsom is már több mint tíz éve itt vannak nálam. Tehát megkapják a bérüket, úgyhogy ők nem akarnak kimenni külföldre” – mondta Holló János, a szegedi Gulyás Csárda tulajdonosa.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének általános alelnöke szerint az áfacsökkentés ellenére sem lehetett az árak csökkenésére számítani, hiszen az éttermek egyre jobb alapanyagokat használnak és egyre többet költenek bérekre. „Elsősorban az volt a kormányzati szándék, hogy a vendéglátóiparban tapasztalható nagy arányú munkaerő-elvándorláson segítsen, hogy a béreket növelni lehessen és haza lehessen külföldről csábítani a kint dolgozó magyarokat” – emelte ki Flesch Tamás.

A szakember szerint egyre többen jönnek haza külföldről, főként magasabb beosztásba, illetve séfnek, séfhelyettesnek a magasabb bérek miatt. A turizmus és vendéglátás jelenleg a GDP 10 százalékát adja, de a kormány 2030-ra ezt 16 százalékra emelné. Az ágazat vezetői így arra számítanak, hogy további adócsökkentések várhatóak a területen.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!