2021. április 23.,
péntek, Béla napja

Befejeződött a Tisza-tó tavaszi feltöltése

MTI

2020. április 22., szerda 15:03

Befejezte a Tisza-tó tavaszi feltöltését a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig), a várható aszályos időszakra készülve a magasabb, 735 plusz-mínusz 5 centiméteres nyári vízszintre duzzasztották a tározót - közölte az igazgatóság szerdán az MTI-vel.

A Kötivizig a normál, 725 plusz-mínusz 5 centiméteres nyári vízszinthez képest többletként tízmillió köbméter jó minőségű vizet tározott be a Tisza-tóba annak érdekében, hogy a várható aszályos időszakban a térségben megnövekvő vízigényeket ki tudja elégíteni. A plusz vízmennyiség nemcsak a vízkészlet-gazdálkodásban teremt biztonságot, hanem kedvezőbb feltételeket nyújt a tó élővilága és a turizmus számára is.

A Tisza-tó idei tavaszi feltöltése két lépcsőben zajlott. Az elsőben - március 22-től április 5-ig - a vízszintet a Kisköre-felső vízmércén mért 620 centiméterről 690-re emelte az üzemeltető. A második - április 6-22. közötti - szakaszban pedig a tározót a magasabb nyári vízszintre, a Kisköre-felső vízmércén mért 735 plusz-mínusz 5 centiméteres tartományba duzzasztotta.

A vízszintemeléssel párhuzamosan kinyitották a szabályozó műtárgyakat, így alacsony lebegőanyag-tartalmú vízzel öblítették át a Tisza-tavat - tájékoztatott a Kötivizig.

MTI