2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Bank of England: Rekordmélységű recesszió várható a brit gazdaságban

Rekordmélységű idei recessziót valószínűsítenek a brit gazdaságban a Bank of England csütörtökön ismertetett friss előrejelzési forgatókönyvei az új koronavírus átszűrődő hatásai miatt.

  • Bank of England: Rekordmélységű recesszió várható a brit gazdaságban

Az új negyedéves pénzügypolitikai jelentés szerint - amelyet a brit jegybank a korábbi negyedéves inflációs jelentések új formátumú változataként honosított meg tavaly - a Bank of England várakozása az, hogy a brit hazai össztermék (GDP) 2020 egészében 14 százalékkal zuhan.

E forgatókönyv szerint az éves átlagon belül a brit GDP-érték a második negyedévben 25 százalékkal esik vissza.

Mindez soha nem tapasztalt mélységű recessziót jelentene a brit gazdaságban.

A Bank of England hangsúlyozza: ez az illusztratív jellegű, szokatlanul magas előrejelzési bizonytalanságok közepette összeállított forgatókönyv azzal számol, hogy a Covid-19 járvány megfékezését célzó korlátozó intézkedéseket és a gazdaságélénkítő programokat a brit kormány június elejéig érvényben tartja, majd a harmadik negyedév végéig fokozatosan visszavonja.

Az előrejelzési forgatókönyv 2021 egészére 15 százalékos GDP-növekedéssel számol a brit gazdaságban az idei rendkívüli visszaesés éves bázisán, de hangsúlyozza, hogy a brit gazdaság - jóllehet már az idei év második felében érdemi élénkülés várható - e modell alapján sem éri el a járvány előtti aktivitási szintjét 2021 második fele előtt.

A Bank of England azt valószínűsíti, hogy a 2020-ra és 2021-re várt szélsőséges növekedési kilengések után a brit hazai össztermék 2022-ben konszolidáltabb ütemben, 3 százalékkal nő.

A brit jegybank prognózisa szerint hasonló kilengések jellemzik majd a világgazdaság növekedési pályáját. A bank várakozása alapján a globális szintű GDP-érték - vásárlóerőparitás-súlyozású számítással - az idén 12 százalékkal zuhan, jövőre 15 százalékkal, 2022-ben 5 százalékkal emelkedik.

A Bank of England az új negyedéves pénzügypolitikai jelentés kiadásával egy időben tartott havi kamatdöntő értekezletén változatlanul hagyta az elmúlt hetekben történelmi mélypontra, 0,1 százalékra csökkentett alapkamatát és a mennyiségi enyhítésre - vagyis szuverén és kereskedelmi adósságeszközök vásárlására - fordítható, 200 milliárd fonttal (több mint 80 ezer milliárd forinttal) megemelt keretet.

A bank monetáris testülete márciusban két, soron kívüli ülésen összesen 65 bázisponttal csökkentette 0,75 százalékról a jelenlegi 0,1 százalékos mélységi rekordra az irányadó kamatot, és a korábban kihelyezett 445 milliárd fontról 645 milliárd fontra (258 ezer milliárd forintra) növelte a mennyiségi enyhítés keretét.

Ebből a Bank of England brit állampapírt, illetve a pénzügyi szektoron kívüli cégektől befektetési besorolású fontkötvényeket vásárolhat.

A 200 milliárd fontos pótlólagos jegybanki likviditás az éves brit hazai össztermék tavalyi éves értékének 9 százalékával egyenlő.

A 0,1 százalékos alapkamat változatlanul tartására a kilenctagú monetáris testület a mostani kamatdöntő értekezleten egyhangúlag voksolt, de a mennyiségi enyhítés ügyében megosztott volt: a tanács két tagja az eszközvásárlási keret 100 milliárd fontos további emelésére szavazott.

A Bank of England a döntéshez fűzött csütörtöki közleményében hangsúlyozta, hogy szükség esetén kész újabb monetáris élénkítő lépésekre.

 

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!