2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Európai Híradó 22:55

Gazdaság

Bajnai állításait hazai és külföldi elemzők is cáfolták

Rezsiharc helyett rizsaharc – így értékelte Bajnai Gordon a kormány rezsicsökkentő lépéseit egy budapesti gazdasági konferencián. A baloldali ellenzéki vezető nem harcolna a közműcégek és a bankok ellen, és azt mondta: Magyarország rosszabbul él, mint három éve. Ezt szakértők és hazai és nemzetközi elemzők is cáfolták. Járai Zsigmond volt jegybankelnök szerint a gazdasági mutatók bizonyítják, hogy 2006 után indult el a gazdasági lejtőn az ország.

„Tartok tőle, hogy a következő félév az a harcról fog szólni, de nem a rezsiharcról, hanem a rizsaharc féléve lesz” – a családok rezsiköltségein viccelődött Bajnai Gordon. A volt miniszterelnök egy gazdasági fórumon azt mondta, a kormány elveszítette az államadósság és a megszorítások elleni harcot, miközben a gazdasági növekedés sem indult be Magyarországon.

„Magyarország kockázatos ország, annak ellenére, hogy jövőre a növekedés 1,5 százalék fölött lesz, mi magunk is erre számítunk. Azért, mert olyan alacsony lett a bázis az elmúlt két évben, de 2015-től visszaért Magyarország a félszázalékos gazdasági növekedéshez, és erről tartósan nem tud letérni” – fogalmazott az Együtt–PM Szövetség társelnöke.

A volt szocialista miniszterelnök növekedési kilátásokra vonatkozó állításait hazai és nemzetközi elemzők is cáfolták. „Azt is mutatja az ábra, hogy az elmúlt 8 évezés, éppen 2006, 2007, 2008 és 2009, akkor váltunk el úgy Isten igazából a többiektől. Tehát bármilyen politkai töltetű is az elmúlt 8 évezés, a negatív gazdaságpolitikai fordulat az ezekben az esztendőkben következett be” – mondta Járai Zsigmond volt jegybankelnök.

A nemzetgazdasági tárca államtitkára, Cséfalvay Zoltán a Hír TV-nek azt mondta, a 2014-es költségvetés garantálja a gazdasági növekedést. „A londoni elemző 1,8 százalékos növekedéssel számol a következő esztendőre, a költségvetésben 2 százalékos növekedési cél van, tehát én azt tartom talán fontosnak, hogy – és ez a mai napnak az egyik fontos visszajelzése – azokban a fő irányokban, amit a költségvetési hiányt jelzi, vagy akár a növekedést, azokban megegyezik a magyar kormány prognózisa a következő esztendőre, és az elemzőknek a prognózisa, ami jelzi, hogy stabil és jól összeállított költségvetéssel van dolgunk” – fogalmazott az államtitkár.

A Költségvetési Tanács jelenleg azt vizsgálja, hogy a költségvetési tartalék mekkora mozgásteret hagy a kormány számára. „A Költségvetési Tanácsnak az optimizmussal volt baja, de ezekre a kormány részben válaszolt, részben nyilvánvalóvá vált, hogy a 2000 milliárdos növekedési programja az MNB-nek növekedési oldalról meg fogja támogatni a költségvetést abban az értelemben, hogy hoz gazdaságélénkülést, és így a 2 százalékos gazdasági növekedés tartása realitás” – közölte Kovács Árpád.

A 2014-es költségvetésről várhatóan decemberben dönt az Országgyűlés.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!