2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Gazdaság

Ba***a a csőrét? Értetlenül állnak a trafikosok

Értetlenkednek a trafikosok a dohánytermékek árusításának szigorításán. Egy kormányrendelet szerint jövő júniustól tilos cigarettát árulni a nagyáruházakban és a benzinkutakon. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. az aránytalan forgalomkülönbséggel indokolja az új szabályozást.

„Szerintem ba***a a csőrét, hogy a benzinkúton mennek a dohányboltok, nem úgy mint a kis utcákban” – így fakadt ki egy trafikos a csütörtökön megjelent kormányrendelet-módosításon. Hipermarketben, nagyáruház parkolójában és benzinkúton a jövőben nem lehet dohányboltot nyitni. A már működő trafikokat pedig fél év múlva be kell zárni. 2014. május 31-étől tilos dohányterméket árulni bevásárlóközpontban és üzemanyag-töltő állomáson.

Nem érti a szigorítást azoknak a volt trafikosoknak a képviselője sem, akik elveszítették a megélhetésüket azzal, hogy nem nyertek a koncessziós pályázaton. Bár a kiskereskedelmi jogot nem veszítik el azok a dohányboltosok, akiknek be kell zárniuk trafikjukat jövő májusban, Szabóné Szabados Katalin szerint nem biztos, hogy új üzletet nyitnak.

– Három alkalmazott alapból kell, járulékaikkal együtt a három alkalmazott 600 ezer forint. Most kifizetek 300 ezer forint bérleti díjat, az 900 ezer forint és még nem csináltam semmit. Több hónapnyi előkészület egy ilyent megszerezni, megcsinálni, beindítani, számítógépre rakni minden adatot. Ez borzasztó sok munka. Nem tartom valószínűnek, hogy még egyszer vállalná bárki, hogy újra kezdi – mondta a Hír TV-nek nyilatkozó Szabóné Szabad Katalin.

Feketézés?

„Ennek a piacnak egy része elfeketedett.” – Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a feketekereskedelem további erősödésétől tart. „Ahol nagy számú vásárló van jelen, és nincsen trafik, ott megjelenik a feketézés. Az elmúlt időszak is bebizonyította, hogy ott, ahol koncesszió hiányában nem nyílt dohánybolt, rögtön megjelentek a feketézők. Tehát várható, hogy egyik oldalról növekedni fog a feketézés, másik oldalról a bevásárlóközpontok melletti trafikok forgalma ugyan valamivel növekedni fog, de a többség helyzete egyáltalán nem fog változni” – véli Vámos György.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. nem nyilatkozott, a cég szóvivője annyit mondott, hogy a Kormányzati Információs Központ közleménye az irányadó. Ebben az áll, hogy a rendeletmódosításnál népegészségügyi szempontokat és a kiskereskedők érdekeit vette figyelembe. Kártérítést az érintett trafikosok nem kérhetnek az államtól, mert a koncessziós joguk megmarad.

A Dohánykereskedelmi Zrt. vezérigazgatója, Gyulay Zsolt korábban az aránytalan forgalomkülönbséggel indokolta az új szabályozást. A távirati irodának azt mondta: kimutatásaik szerint a 6300 dohányboltból a hipermarketekben és benzinkutakon működő 200 trafik fölözte le a forgalom 17 százalékát, miközben 2500 üzlet a megélhetés határán van.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!