2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Gazdaság

Az ukránok korlátozzák a hazánkba érkező orosz kőolaj szállítást

A szlovák és a magyar kormány is keményen bírálta azt az ukrán lépést, hogy felfüggesztették az orosz kőolaj szállításának jelentős részét, a nemzetközi sajtó pedig arról cikkezett, hogy az ukrán–magyar olajválság miatt energiahiány és árrobbanás érheti el Magyarországot. Ukrajna napokon át látványosan csöndben maradt, de aztán megszólalt.

  • Az ukránok korlátozzák a hazánkba érkező orosz kőolaj szállítást

Ahogy azt a Világgazdaság is megírta, a múlt hét óta csak részben érkezik orosz kőolaj Magyarországra, miután Ukrajna a Lukoil elől elzárta a Barátság csővezetéket. Orosz források szerint ez havi 1,1 millió hordó olaj kiesését jelenti. Ez a mennyiség nemcsak a magyar piacról hiányzik, hanem a szlovákról is. Itthon a Dunai Finomító (DuFi), Szlovákiában pedig a pozsonyi finomító (mindkettő a Mol érdekeltsége) a végállomása a Barátság csővezetéknek. Korábban ökölszabályként az volt elmondható, hogy mindkét üzemben a feldolgozott olaj mintegy kétharmada orosz eredetű.

Magyarországra továbbra is jön orosz olaj, de ebből a Lukoil jókora részt képviselt. Hivatalosan erről azt lehet tudni, hogy a keleti irányú csővezetékes import felét a Lukoil adja: Magyarország és Szlovákia évente körülbelül kétmillió tonna kőolajat szerez be a vállalaton keresztül.

A Mol egyelőre nem kommentálta a kialakult helyzetet. Nyilvános adatok szerint a magyarországi olajtársaság 2025-ig kötött szerződést a Lukoillal évi 4 millió tonna olaj szállítására, ami az orosz cég kitermelésének körülbelül az 5 százaléka. Az is ismert, hogy a DuFi napi 165 ezer hordó, vagyis évi 8,1 millió tonna kőolaj-feldolgozási kapacitással rendelkezik, ezzel a kelet-közép-európai régió egyik legnagyobb finomítója.

A szlovák és a magyar kormány is keményen bírálta az ukrán lépést, a nemzetközi sajtó pedig arról cikkezett, hogy az intézkedés miatt energiaválság és árrobbanás érheti el Magyarországot. Ukrajna látványosan csöndben maradt, de aztán mégis megszólalt.

Az ukrán médiában egészen pontosan az ukrán Forbes hozta le az ukrán energetikai vállalat, az Ukrtransnafta közleményét az ügyben. Ennek szövege alapján úgy tűnik, igyekeznek hűteni a kedélyeket. Az ukrán kőolajszállítási rendszer üzemeltetője először is (némiképp meglepő módon – a szerk.) arra hívta fel a figyelmet, hogy az Ukrajnán keresztül az EU-ba irányuló olajszállítás  a tervek szerint zajlik, a korlátozások csak a Lukoilt érintik.

Ukrajna jó darabig nem kommentálta az eseményeket, azonban nemrég az ukrán Forbes közölte az ukrán energetikai vállalat, az Ukrtransnafta közleményét az ügyben. Ez alapján úgy tűnik, igyekeznek „hűteni a kedélyeket”. Az ukrán kőolajszállítási rendszer üzemeltetője először is arra hívta fel a figyelmet, hogy az Ukrajnán keresztül az EU-ba irányuló olajszállítás a tervek szerint zajlik, a korlátozások csak a Lukoilt érintik.

A vállalat úgy fogalmazott hogy a kőolaj szállítása az európai országokba a tervek szerint történik, az európai vásárlóktól kapott kéréseknek megfelelően”. 

Kiemelték – és ez a jelenlegi helyzet megoldása szempontjából fontos részlet –, hogy a szankciókkal sújtott Lukoil nem tulajdonosa a Mol Nyrt. magyar energetikai vállalat számára Ukrajnán keresztül szállított kőolajnak. Ezt a magyar olajtársaság állítólag a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsnak küldött levelében is megerősített az Ukrtransnafta számára. A levél akkor született, amikor az ukránok feketelistára tették az orosz Lukoilt – idézte a lap.

teljes cikk a Világgazdaság honlapján olvasható, miként az ukrán reakcióról szóló cikk a Mandiner honlapján.

Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!