2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Gazdaság

Az új egészségügyi államtitkár átvilágítaná a kórházak működését

Könyvvizsgálat nélkül nem lesz kórházi adósságrendezés – tette egyértelművé egy konferencián az egészségügyi és az államháztartási államtitkár is. Zombor Gábor átvilágítaná azoknak a kórházaknak a gazdálkodását, amelyek újratermelik adósságukat. Érdemi változtatások nélkül a költségvetési tervezésért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium illetékese sem adna újabb tízmilliárdokat a fekvőbeteg-ellátásnak.

A kórházak adóssága április végén meghaladta a hatvanmilliárd forintot a Magyar Kórházszövetség adatai szerint. A szervezet elnöke azt mondja: az adósság azért termelődik újra, mert a bevételek nem fedezik a kiadásokat. „Akár időben, akár a környező országokban, tehát az időlefolyásban, akár a környező országokhoz való viszonyításban, akár nagyobb európai trendekben gondolkozunk, súlyosan forráshiányos a magyar egészségügy” – mondta Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

A kinevezett egészségügyi államtitkár csak azután hajlandó adósságrendezésről tárgyalni, ha megnézte az intézmények gazdálkodását. Zombor Gábor, aki évekig vezetett egy megyei kórházat, arra kíváncsi, hogy egyes kórházak miért vannak egyensúlyban, mások pedig miért adósodnak el újra és újra. „Szükséges a konszolidáció a kórházak esetében, lesz is konszolidáció, de ezeket az elemzéseket el kell végeznünk, mert csak így tudunk odamenni, hogy akkor mennyi az annyi” – mondta Zombor Gábor.

A költségvetési államtitkár megemlítette a Figyelő című hetilap által szervezett konferencián, hogy az elmúlt négy évben az egészségügyi több mint százötvenmilliárd forint pluszpénzhez jutott. „Noha kedvező gazdasági növekedéssel számolhatunk és a kormányzat az elmúlt évekhez hasonlóan mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ez a növekedés magas legyen, de látnunk kell azt, hogy a növekedésből származó forrásokat nem lehet teljes egészében kiadási területekre elosztani” – mondta Banai Péter Benő.


A gazdasági növekedésből származó bevétel jelentős részét az államadósság csökkentésére kell fordítani – hangsúlyozta az államtitkár. Banai Péter Benő megjegyezte, hogy idén adósságszolgálatra 1200 milliárd forintot költ a magyar állam.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Már érik a szamóca, jó termés várható

Már érik a szamóca, jó termés várható

A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!