2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Az őstermelők sem maradnak ki a hitelprogramból

Még az idén hozzáférhetnek az őstermelők a nemzeti bank növekedési hitelprogramjához. A parlament hétfőn dönthet arról, hogy az őstermelőket beemeli a kis- és középvállalkozások közé. A salátatörvény emellett a határidős terményügyleteknél védené a termelőket a gazdasági erőfölényben lévő kereskedőkkel szemben, és pontosítja a földhasználati jogosultság igazolását is.

Az őstermelők ma még nem tartoznak a kis- vagy közepes vállalkozók közé. „Azt szeretnénk elérni, hogy a mikrovállalkozások szintjére emeljék fel az őstermelőket is. Nyilván hitelfölvételnél sokkal kedvezőbb elbírálás alá esnénk mi is. Tavasszal, szezonkezdéskor eléggé nehéz helyzetben vannak a gazdálkodók, ilyenkor a kiadásaik elég tetemesek. Ha ezt egy ilyenfajta hitellel lehetne segíteni, ez mindenféleképpen pozitív” – mondja Barna Károly szatymazi őstermelő.

Ha az Országgyűlés elfogadja a Magosz javaslatát, az őstermelők sem maradnak ki a kedvezményes kamatozású jegybanki hitelből. „A Magyar Nemzeti Bank növekedési programjában az őstermelők és a családi gazdaságok nem vehettek részt, mert nem számítottak kis- és közepes vállalkozásoknak. Ennek alapján mi kezdeményeztük a kkv-törvény módosítását, amely alapján az őstermelők és a családi gazdaságok is bekerülnek a kkv-szektorba” – mondta Budai Gyula szövetségi igazgató.

A Magosz elnöke szerint a nagyobb területen gazdálkodó őstermelőknek lehet segítség, ha évi 2,5 százalékos kamattal jutnak tőkéhez. „Az ő pénzforgalmukban ez egy nagyon-nagyon fontos elem, hisz most indul a következő hétéves uniós fejlesztési program, most indul a feldolgozóipar fejlesztése, most indulnak az ültetvénytelepítések, indul a kertészeti stratégia alapján a kertészeti program, az állattenyésztés fejlesztése. Olyan beruházások indulnak, amikhez indokolt a megfelelő, az elérhető hitel, megfelelő kamatokkal” – fogalmaz Jakab István.

Védenék a termelőket

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a határidős terményügyleteknél védené a termelőket a gazdasági erőfölényben lévő kereskedőkkel szemben. „A határidős ügyletek nem köttettek meg az idei évben, s a kamarán belül úgy gondoltuk, hogy ez egy kiváló alkalom arra, hogy a kamara szervezeti felépítését kihasználva – hisz mind a termelők, mind a feldogozók, mind a kereskedők tagjaink – leültessük egy asztalhoz az érintetteket, és egy konszenzusközeli állapotot próbáltunk kiépíteni. Reményeink szerint ez sikerült, és meg tudjuk mozdítani ezeket a piacokat” – nyilatkozta Győrfi Balázs elnök.

Így a jövőben nem fordulhatna elő, hogy a gazdának meg kelljen vennie a szerződött mennyiséget, ha a saját termését elvitte az aszály, vagy elverte a jég. A salátatörvény pontosítja a földhasználati jogosultság igazolását is, amivel megelőzhetők a kettős igénylések vagy visszaélések a területalapú támogatásoknál.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!