2022. 09. 28. Szerda Vencel napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 08:00

Gazdaság

Az őstermelők sem maradnak ki a hitelprogramból

Még az idén hozzáférhetnek az őstermelők a nemzeti bank növekedési hitelprogramjához. A parlament hétfőn dönthet arról, hogy az őstermelőket beemeli a kis- és középvállalkozások közé. A salátatörvény emellett a határidős terményügyleteknél védené a termelőket a gazdasági erőfölényben lévő kereskedőkkel szemben, és pontosítja a földhasználati jogosultság igazolását is.

Az őstermelők ma még nem tartoznak a kis- vagy közepes vállalkozók közé. „Azt szeretnénk elérni, hogy a mikrovállalkozások szintjére emeljék fel az őstermelőket is. Nyilván hitelfölvételnél sokkal kedvezőbb elbírálás alá esnénk mi is. Tavasszal, szezonkezdéskor eléggé nehéz helyzetben vannak a gazdálkodók, ilyenkor a kiadásaik elég tetemesek. Ha ezt egy ilyenfajta hitellel lehetne segíteni, ez mindenféleképpen pozitív” – mondja Barna Károly szatymazi őstermelő.

Ha az Országgyűlés elfogadja a Magosz javaslatát, az őstermelők sem maradnak ki a kedvezményes kamatozású jegybanki hitelből. „A Magyar Nemzeti Bank növekedési programjában az őstermelők és a családi gazdaságok nem vehettek részt, mert nem számítottak kis- és közepes vállalkozásoknak. Ennek alapján mi kezdeményeztük a kkv-törvény módosítását, amely alapján az őstermelők és a családi gazdaságok is bekerülnek a kkv-szektorba” – mondta Budai Gyula szövetségi igazgató.

A Magosz elnöke szerint a nagyobb területen gazdálkodó őstermelőknek lehet segítség, ha évi 2,5 százalékos kamattal jutnak tőkéhez. „Az ő pénzforgalmukban ez egy nagyon-nagyon fontos elem, hisz most indul a következő hétéves uniós fejlesztési program, most indul a feldolgozóipar fejlesztése, most indulnak az ültetvénytelepítések, indul a kertészeti stratégia alapján a kertészeti program, az állattenyésztés fejlesztése. Olyan beruházások indulnak, amikhez indokolt a megfelelő, az elérhető hitel, megfelelő kamatokkal” – fogalmaz Jakab István.

Védenék a termelőket

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a határidős terményügyleteknél védené a termelőket a gazdasági erőfölényben lévő kereskedőkkel szemben. „A határidős ügyletek nem köttettek meg az idei évben, s a kamarán belül úgy gondoltuk, hogy ez egy kiváló alkalom arra, hogy a kamara szervezeti felépítését kihasználva – hisz mind a termelők, mind a feldogozók, mind a kereskedők tagjaink – leültessük egy asztalhoz az érintetteket, és egy konszenzusközeli állapotot próbáltunk kiépíteni. Reményeink szerint ez sikerült, és meg tudjuk mozdítani ezeket a piacokat” – nyilatkozta Győrfi Balázs elnök.

Így a jövőben nem fordulhatna elő, hogy a gazdának meg kelljen vennie a szerződött mennyiséget, ha a saját termését elvitte az aszály, vagy elverte a jég. A salátatörvény pontosítja a földhasználati jogosultság igazolását is, amivel megelőzhetők a kettős igénylések vagy visszaélések a területalapú támogatásoknál.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Giandujás-almás sütemény lett idén Budapest desszertje

Giandujás-almás sütemény lett idén Budapest desszertje

A Veranda Cuki-műhely Budapest arany-almája elnevezésű süteménye lett idén Budapest desszertje. Az almás édesség először az Édes Napok Budapest, csokoládé- és édességünnepen kóstolható meg péntektől vasárnapig, a Szent István-bazilika előtt.

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

Gázszivárgások az Északi Áamlat vezetékein

Gázszivárgások az Északi Áamlat vezetékein

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint célzott támadás valószínűsíthető, a lehetséges forgatókönyveket Hortay Olivér, a Századvég üzletágvezetője ismertette Híradónknak.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!