2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Gazdaság

Az orosz tilalom kilátástalan helyzetbe hozta őket

A lengyel mezőgazdasági miniszter azt várja, hogy az Európai Unió kompenzálja a lengyel termelőket, akik kilátástalan helyzetbe kerülhetnek a lengyel gyümölcsök és zöldségfélék oroszországi importtilalma miatt. A moszkvai kormány a héten jelentette be, hogy nem tart igényt a lengyel mezőgazdasági termékekre. Oroszország ezzel akár kétmilliárd eurós kárt is okozhat az Európai Uniónak, amely a héten újabb szankciókat vezetett be Moszkvával szemben.

Pénteken életbe lépett a lengyel gyümölcsök és zöldségfélék ellen bevezetett orosz importtilalom. A moszkvai vezetés ugyan egészségügyi megfontolásokkal indokolta a lépést, varsói kormányilletékesek azonban úgy vélik, hogy ezzel torolják meg az uniós büntetőintézkedések támogatását. A lengyel mezőgazdasági miniszter ezért kárpótlást vár Brüsszeltől. „Ez a válsághelyzet nem a lengyel termelők és nem Lengyelország hibájából következett be. Ezért a lengyel termelőknek a legnagyobb kompenzáció jár” – hangsúlyozta a lengyel mezőgazdasági miniszter.

A lengyel parasztok elkeseredettek, az ágazatot ugyanis az összeomlás fenyegeti, eddig ugyanis jóformán csak Oroszországba szállítottak. „A termény nagyobb része, körülbelül 80 százaléka Fehéroroszországon és Ukrajnán keresztül jutott el az orosz piacra. Ha ez az útvonal bezárul, a parasztok és a termékfeldolgozók is csődközelbe kerülnek. Az orosz tilalom kilátástalan helyzetbe sodorhat bennünket” – mondta egy lengyel termelő.


A német kancellár korábban uniós segítséget ígért Grúziának, Moldovának és Ukrajnának, ha Oroszország szankciókkal torolná meg a volt szovjet tagköztársaságok közeledését az Európai Unióhoz, a tagállamok kompenzálása azonban egyelőre nem került szóba. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke szerint Magyarországnak be kell tartania a lengyel zöldségre és gyümölcsre kivetett orosz embargót, Oroszország ugyanis már jelezte, figyelemmel kíséri, hogy augusztus elseje után más uniós országokon keresztül se kerüljön lengyel zöldség és gyümölcs az orosz piacra.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!