2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Az OECD szerint is virágzik a magyar gazdaság

A magyar gazdaság dinamikus erősödését mutatja a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet friss országelemzése a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára szerint. A szervezet 2019-re 3,9 százalékos növekedésre számít, alacsony munkanélküliség és emelkedő bérek mellett.

  • Az OECD szerint is virágzik a magyar gazdaság

Megérdemli ez az ország, hogy végre mások is dicsérjék – mondta Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár. Az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet szerint ugyanis a magyar gazdaság teljesítménye javul és a munkanélküliségi ráta történelmi mélypontra esett.

„Én büszkén el szoktam mondani, hogy itt nem csak a növekedést érdemes nézni, hanem azt a körülményt is figyelembe kell venni, hogy itt ezt fegyelmezett keretekbe tettük. Tehát miközben növekszik a gazdaság, csökken az államadósság. A költségvetési hiány kontroll alatt van, 3 százalék alatt van folyamatosan, az államadósságunk csökken és az infláció sem szabadult el” – emelte ki a pénzügyekért felelős államtitkár, az OECD Nemzeti Tanács elnöke.

 

 

Az OECD friss elemzése szerint a magyar gazdaság teljesítménye jórészt a lakossági fogyasztásra, valamint a vállalati és építőipari beruházások dinamikus növekedésére támaszkodhat. Az OECD idén 3,9 százalékos gazdasági növekedést vár Magyarországon.

 

„Ez az elemzés azt mutatja, hogy nagyon jól csinálják, jó a gazdaságpolitika, sok a befektetés az országban. Ugyanakkor legyenek óvatosak. Még ha a gazdaság jól is teljesít és a munkanélküliség rekordalacsony szinten van, a munkaerőhiány kezd egyre égetőbbé válni. Vigyázzanak, mert ha a bérek túl gyorsan kezdenek emelkedni az nagyszerű rövidtávon de később szörnyű fejfájást okozhat” – emelte ki beszédében Álvaro Pereira, az OECD Közgazdasági Igazgatóságának vezetője.

 

Pszichológiai

Gazdasági növekedésre vonatkozó becsléseknél nem feltétlen érdemes a tized százalékpontoknak nagy jelentőséget tulajdonítani – hívta fel a figyelmet a Hír TV-nek nyilatkozó Madár István. A Portfolio.hu vezető elemzője szerint a prognosztizált 3,9 százalékos növekedés inkább egy pszichológiai előrejelzés. „Az OECD talán nem akart 4 százalék fölöttit mondani, jelezve, hogy azért léteznek kockázatok a növekedésben. De egyben további robusztus növekedést mutat a magyar gazdaságra” – fogalmazott a szakértő.

A vezető elemző a Hír TV-nek azt is kiemelte, fontos, hogy a bérnövekedés összhangban legyen a munkatermelékenység növekedésével. „A magyar gazdaság bizonyos értelemben enyhén túlhevült állapotban van. Amire a gazdaságpolitikának feltétlenül érdemes figyelnie. Ugye itt a gyors bérnövekedéssel kapcsolatos aggodalmak egyrészt az inflációban, másrészt a külső egyensúly romlásában, harmadrészt pedig a költség alapú versenyképességünk romlásában ölthet testet” – tette hozzá Madár István.

 

 

A szakember szerint mostanra hazánk elérte azt a szintet, ami összhangban van a magyar gazdaság általános versenyképességével, ezért innentől nem lenne pozitív hatással, ha sokkal gyorsabban emelkednének a munkabérek, mint amit a termelékenység mutat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!