2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Gazdaság

Az MVM-é a Mátrai Erőmű

Aláírták hétfőn az adásvételi megállapodást a Mátrai Erőmű Zrt. eladó, 72,66 százalékos tulajdonrészéről. Az üzletről az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. számolt be közleményben, amely szerint a tulajdonrész az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-hez kerül 2020 első negyedévében. A tranz­akció zárásához magyar és európai ­uniós hatósági engedélyek szükségesek. A felek – ahogyan arról a Magyar Nemzet is beszámolt – november 20-án írták alá az adásvételi szándéknyilatkozatot. Mivel az MVM már rendelkezik mintegy 24 százalékos tulajdoni hányaddal az erőműtársaságban, a lépéssel annak százszázalékos tulajdonosává válik. A független nemzetközi tanácsadók értékelésén alapuló vételárat üzleti titokként kezelik a felek. A legnagyobb nemzeti tulajdonú csoport az árbevétele alapján Magyarország harmadik, míg Közép-Európa huszadik legnagyobb vállalata, több mint 12 ezer munkavállalót foglalkoztat. Bőven lesz feladata az új tulajdonával, amelynek korszerűsítésére és átalakítására az Innovációs és Technológiai Minisztérium átfogó terveket fogalmazott meg, amelyekről a Magyar Nemzet részletesen beszámolt a múlt héten.

  • Az MVM-é a Mátrai Erőmű

Az erőmű Magyarország második legnagyobb villamosenergia-termelője, a társaságnál kétezer-egyszázan dolgoznak. A társaság a saját bányáiból kitermelt lignitből, továbbá földgázból és biomasszából állít elő áramot – emlékeztetett közleményében az Opus, hozzátéve, hogy a lignittüzelésű blokkok működési engedélye 2021 és 2030 között jár le. Az erőmű fejlesztési stratégiája szerint a fokozatosan leállítható szénalapú kapacitásokat földgáz, biomassza, napenergia és úgynevezett RDF (hulladékból nyert másodlagos tüzelőanyag) felhasználása váltaná ki. Így a vállalat 2030 után is jelentős kapacitással járulhat hozzá az ország villamosenergia-termeléséhez. A Mátrai Erőmű a hazai földgáz- és villamosenergia-hálózatok stratégiai, keleti csatlakozási pontján fekvő iparterületen működik egyetlen betáplálóként, ezért elsődleges a szerepe a térség energiabiztonságában.

A tranzakcióval teljes egészében a magyar állam tulajdonába kerül a lignitbányászat joga is. A stratégiai jelentőségű lignitvagyon biztos energiatartalékként szolgál rendkívüli helyzetekben.

Az Opus Global ezután a megújuló energiaforrásokra, az elosztóhálózatokra és az energiakereskedelemre összpontosít – jelezte a megállapodást követően Gál Miklós vezérigazgató, aki hangsúlyozta, hogy a befektetési holding ezen túl okosenergetikai megoldásokat kíván nyújtani a lakosságnak és az üzleti szférának. – A társaság hosszú távon gondolkodik az energetikában, a divízió stratégiájának fókuszában az elosztóhálózati, fogyasztói kapcsolattartás és kereskedelem áll – mondta a cégvezető.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!