2020. szeptember 21.,
hétfő, Máté, Mirella napja

Az MVM-é a Mátrai Erőmű

Magyar Nemzet

2019. december 24., kedd 09:15

Aláírták hétfőn az adásvételi megállapodást a Mátrai Erőmű Zrt. eladó, 72,66 százalékos tulajdonrészéről. Az üzletről az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. számolt be közleményben, amely szerint a tulajdonrész az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-hez kerül 2020 első negyedévében. A tranz­akció zárásához magyar és európai ­uniós hatósági engedélyek szükségesek. A felek – ahogyan arról a Magyar Nemzet is beszámolt – november 20-án írták alá az adásvételi szándéknyilatkozatot. Mivel az MVM már rendelkezik mintegy 24 százalékos tulajdoni hányaddal az erőműtársaságban, a lépéssel annak százszázalékos tulajdonosává válik. A független nemzetközi tanácsadók értékelésén alapuló vételárat üzleti titokként kezelik a felek. A legnagyobb nemzeti tulajdonú csoport az árbevétele alapján Magyarország harmadik, míg Közép-Európa huszadik legnagyobb vállalata, több mint 12 ezer munkavállalót foglalkoztat. Bőven lesz feladata az új tulajdonával, amelynek korszerűsítésére és átalakítására az Innovációs és Technológiai Minisztérium átfogó terveket fogalmazott meg, amelyekről a Magyar Nemzet részletesen beszámolt a múlt héten.

Az erőmű Magyarország második legnagyobb villamosenergia-termelője, a társaságnál kétezer-egyszázan dolgoznak. A társaság a saját bányáiból kitermelt lignitből, továbbá földgázból és biomasszából állít elő áramot – emlékeztetett közleményében az Opus, hozzátéve, hogy a lignittüzelésű blokkok működési engedélye 2021 és 2030 között jár le. Az erőmű fejlesztési stratégiája szerint a fokozatosan leállítható szénalapú kapacitásokat földgáz, biomassza, napenergia és úgynevezett RDF (hulladékból nyert másodlagos tüzelőanyag) felhasználása váltaná ki. Így a vállalat 2030 után is jelentős kapacitással járulhat hozzá az ország villamosenergia-termeléséhez. A Mátrai Erőmű a hazai földgáz- és villamosenergia-hálózatok stratégiai, keleti csatlakozási pontján fekvő iparterületen működik egyetlen betáplálóként, ezért elsődleges a szerepe a térség energiabiztonságában.

A tranzakcióval teljes egészében a magyar állam tulajdonába kerül a lignitbányászat joga is. A stratégiai jelentőségű lignitvagyon biztos energiatartalékként szolgál rendkívüli helyzetekben.

Az Opus Global ezután a megújuló energiaforrásokra, az elosztóhálózatokra és az energiakereskedelemre összpontosít – jelezte a megállapodást követően Gál Miklós vezérigazgató, aki hangsúlyozta, hogy a befektetési holding ezen túl okosenergetikai megoldásokat kíván nyújtani a lakosságnak és az üzleti szférának. – A társaság hosszú távon gondolkodik az energetikában, a divízió stratégiájának fókuszában az elosztóhálózati, fogyasztói kapcsolattartás és kereskedelem áll – mondta a cégvezető.

Magyar Nemzet