2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:05

Gazdaság

Az MSZP elutasítja a különadó tervét

Az MSZP elutasítja a útépítő cégekre visszamenőlegesen kivetett különadó tervezetét. A párt gazdasági kabinetjének tagja, Burány Sándor emlékeztetett, hogy nem a nyertes társaságok írták ki az Európai Unió által vitatott közbeszerzési pályázatokat, hanem az állami szervek. A visszamenőleges adóztatást 2012 óta törvény tiltja – hívta fel a figyelmet egy ismert adószakértő. A kormány arra számít, hogy a hazai közbeszerzési gyakorlat miatt az Európai Unió bírságot vet ki Magyarországra, amelynek egy részét várhatóan áthárítják az érintett társaságokra.

„Semmilyen brüsszeli esetleges büntetés önmagában nem ok különadóra. Ha az államapparátus hibázott, és ennek következtében büntetést kell fizetni, akkor az a korrekt, ha ezért az állam vállal a felelősséget, és a felelősséget nem hárítja másokra” – mondta Burány Sándor.

Hasonlóan érvel az egyik nemzetközi tanácsadó cég adószakértője. „A cégek abszolút ártatlanok, a közbeszerzési kiírásban nem szerepeltek azok a feltételek, amelyeket most az EU hiányol” – mondta Vámosi-Nagy Szabolcs, a EY igazgatója. Hozzátette: a visszamenőleges adóztatást a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló, 2012-ben elfogadott törvény tiltja. „Ez a törvény azt mondja, hogy a jogszabály kihirdetését megelőző időszakra vonatkozóan új fizetési kötelezettség vagy többletfizetési kötelezettség nem állapítható meg.”

Az építési vállalkozók érdekképviselete szerint az elhúzódó recesszió miatt az érintett cégek nem tudnák kigazdálkodni a különadót, ezért munkavállalók tízezreit kellene elküldeniük. Ezt az álláspontot osztja a Hír TV által megkérdezett könyvelő is. „Szinte tragikus problémákat okoz, hiszen a megtervezett kiadásaik és bevételeik összhangja megbomlik, olyan elem kerül elő, amely a foglalkoztatásra is kedvezőtlenül hat, és hirtelen akár elbocsátásokat is kellene foganatosítani ezeknél a cégeknél” – mondta Szőke András.

A kormány képviselői egyelőre kerülik a különadó kifejezést nyilatkozataikban, de azt megerősítik, hogy Brüsszel hatszázmilliárd forint értékű útépítést vitat, és valószínűleg tetemes bírságot vet majd ki Magyarországra. A vitatott szerződéseket egyenként vizsgálja át a magyar kormány és az Európai Bizottság, az ellenőrzést összegző brüsszeli jelentés még nem készült el.

„A kormány nem véletlenül kérte azt, hogy egyenként nézzünk meg minden szerződést, mert így valóban tiszta helyzetet lehet teremteni, azonosítani azokat a cégeket – ezek adott esetben külföldiek is lehetnek –, amelyek elkövettek szabálytalanságot. Ha ez így van, akkor egy ilyen bírságnak a terhét kell hogy viseljék” – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

A kormány képviselőivel ellentétben a Fidesz ügyvezető alelnöke, Kósa Lajos nem zárta ki, hogy az uniós bírságot különadó formájában szedik be az útépítő cégektől.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Újjáéled a magyar nemesség + videó

Újjáéled a magyar nemesség + videó

Elkészült a Magna Hungaria filmsorozat második része az erdélyi arisztokrácia traumáiról és újjáéledéséről. Az MCC Magyar Összetartozás Intézetének Bál a kastélyban című új rövidfilmje nemzedékeken átívelő traumákat, minden körülmények között megőrzött hagyományokat és egy sokat szenvedett társadalmi elit újjászerveződésének lehetőségeit mutatja be.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!