2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:55

Gazdaság

Az ügyfelek megbízható kiszolgálását várja a bankoktól az MNB

A Magyar Nemzeti Bank a koronavírus-járvány idején is elvárja a bankoktól, hogy - biztonsági intézkedésekkel - mindig kellő számú bankfiók szolgálja ki az ügyfeleket - nyilatkozta Kandrács Csaba jegybanki alelnök az MTI-nek.

  • Az ügyfelek megbízható kiszolgálását várja a bankoktól az MNB

Kifejtette, hogy a bankok, befektetési szolgáltatók és alapok jegybanki útmutatást kaptak a megteendő kockázatmérséklő intézkedésekről.

A kormányzati törlesztési moratóriummal levegőhöz jutnak a vállalkozások és a lakosság is

- hangsúlyozta, és leszögezte, hogy a pénzügyi stabilitás, a bankrendszerbe vetett bizalom egyik záloga, hogy a hitelintézetek a koronavírus-járvány időszakában is folyamatosan működjenek, kiszolgálva ügyfeleiket. "Az MNB elvárja, hogy a bankok tekintsék át e helyzetekre kialakított üzletmenet-folytonossági terveiket. Ha kell, egészítsék ki ezeket a járványra vonatkozó külön akciótervekkel" - mondta.

Kandrács Csaba hangsúlyozta: ha egy fiók átmenetileg bezárna, gondoskodni kell a környékbeli ATM-ek feltöltéséről a megfelelő készpénzmennyiséggel. "Az MNB semmiképp sem fogja támogatni, hogy egy bank 24 óránál tovább tartó általános bankszünnapot hirdessen meg" - jelentette ki.

A hitelintézeteknek folyamatos tájékoztatást kell adniuk honlapjukon fiókjaik nyitvatartásáról, ideiglenes bezárás esetén a legközelebbi ügyfélkiszolgálást biztosító fiókról - nyomatékosította a jegybanki alelnök.

"Ösztönözniük kell ügyfeleiket az elektronikus, telefonos ügyintézésre, illetve a bankkártyás és azonnali fizetéses lehetőségek igénybevételére is, emellett informálniuk szükséges ügyfeleiket a fertőzésveszély mérséklésére megtett intézkedéseikről is" - hangsúlyozta.

Kandrács Csaba jelezte: az MNB megfontolásra ajánlja a jogalkotónak, hogy a járvány esetleges fokozódása esetén - a jogszabály által előírt személyes banki panasztételi lehetőség helyett - az ügyfelek számára a panaszok beadását átmenetileg a hitelintézetek csak elektronikus vagy írásbeli úton tegyék lehetővé.

Az MNB által elfogadott, és csütörtökön bejelentett komplex banki intézkedéscsomag egyebek közt a folyamatban lévő lakossági jelzáloghiteleknél átmeneti felmentést ad az értékbecslés és a közjegyzői okiratba foglalás kötelezettsége alól

- emlékeztetett a jegybanki vezető.

Bár az MNB helyszíni vizsgálatait is 2 hónappal elhalasztja a bankoknál, a megerősített monitoring és adatszolgáltatási rendszer továbbra is szavatolja a biztonságos felügyelést.

Az MNB további számos - a pénzügyi rendszer stabilitását nem veszélyeztető - adminisztrációs teher könnyítéséről is döntött a bankoknál, és ideiglenesen egyes prudenciális előírások teljesítése alól felmentette őket. A hitelintézetek finanszírozási helyzetének stabilitását szavatoló jópár előírást viszont szigorított a jegybank - emelte ki Kandrács Csaba. Egyebek közt azt is elvárja az MNB a bankoktól, hogy ne fizessenek osztalékot - hívta fel a figyelmet.

Kandrács Csaba hangsúlyozta, hogy a hiteltörlesztési moratórium "levegőhöz juttatja" a lakossági és vállalati hiteladósokat, ami a mai helyzetben szükséges és célszerű lépés volt. Az MNB által bejelentett intézkedések pedig támogatják a bankrendszer stabilitását. Az MNB a hitelintézetek mellett az elmúlt napokban a befektetési szolgáltatók és befektetési alapok számára is vezetői körlevelekben határozta meg a jelenlegi járványhelyzetben végrehajtandó, a biztonságot szolgáló teendőket - összegezte az MNB alelnöke.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!