2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Gazdaság

Az import ellen hirdettek harcot a hagymatermesztők

Megkezdődött a vöröshagyma betakarítása. A magyar termés általában már télen elfogy, ezért a gazdálkodók a kamara közreműködésével a jövőben növelnék a hazai termésmennyiséget, amihez komoly beruházásokra van szükség.

  • Az import ellen hirdettek harcot a hagymatermesztők

Jelentősen visszaesett a rendszerváltás óta a hazai vöröshagyma-termesztés, a magyar gazdák jelenleg a belföldi szükséglet mindössze ötven-hatvan százalékát képesek megtermelni. Ezért a gazdálkodók a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai segítségével a jövőben javítani kívánnak az importtal szembeni arányon. A kamara közleménye szerint ehhez egyebek mellett a technológiai fejlesztésekre, megfelelő fajtaválasztásra és a tárolókapacitások növelésére van szükség.

Már megkezdték a termesztők az áttelelő vöröshagyma betakarítását, a szezon júniustól augusztusig tart. A zöldség termőterülete ugyan fokozatosan csökken, ám a technológiai beruházásoknak köszönhetően a hozamok ennek ellenére emelkednek, az éves hazai mennyiség eléri a 65-70 ezer tonnát. A vöröshagymát a korábbi évtizedekkel ellentétben ma már friss termékként vásárolják a fogyasztók, a házi tárolás gyakorlatilag megszűnt.

A hazai piacon jelen vannak a nagy hagymatermelő országok termékei is: a lengyel, az osztrák, a német, valamint a holland árukkal kell versenyezniük a hazai hagymatermesztőknek. Vöröshagymát tavaly 1470 hektáron termesztettek, fő termőterületei Csongrád, Bács-Kiskun, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron megyékben található. Az éves fogyasztás átlagosan fejenként tíz-tizenkét kilogramm.

Az agrárkamara felidézte: a termesztők versenyképességének javítása érdekében még 2017-ben létrehozták a hagyma munkacsoportot, ami nem csak a termelés hatékonyságának javításában tölt be hiánypótló szerepet, de a piacszervezésben is nagy segítséget jelent. Alapvető cél, hogy azokban az időszakokban, amikor megtalálható a magyar áru a piacon, akkor azt forgalmazzák a kereskedők. A magyar vöröshagyma versenyképességének erősítéséhez a tárolhatóság fokozása és a tárolókapacitások növelése is szükséges, hogy a vöröshagyma minősége a betakarítástól számítva öt-hat hónapon keresztül a piaci elvárásoknak megfelelő minőségű maradjon.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!