2023. 03. 29. Szerda Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Gazdaság

Az Európai Unió 10. szankciós csomagja a hazai energiaellátást is veszélyezteti

Az orosz atomenergiát korlátozná az Európai Unió 10. szankciós csomagja. Egy ilyen intézkedés azonban nem csak Magyarország, de az uniós tagállamok energiaellátásának biztonságát is veszélyeztetné - erről beszélt híradónknak egy atomenergia-szakértő.

  • Az Európai Unió 10. szankciós csomagja a hazai energiaellátást is veszélyezteti

A témában Hárfás Zsolt atomenergia-szakértő elmondta, hogy nemzetbiztonsági, és nukleárisbiztonsági kockázatot is hordozna, ha az unió megkövetelné, hogy az európai atomerőművek más típusú atomreaktor üzemanyagra álljanak át. Magyarország mellett több európai ország is orosz uránt használ, egy más típusú üzemanyagra való áttéréshez pedig közel 7 évre lenne szükség.

-Egy friss üzemanyag fejlesztéséhez, nem elég 1-2 év, főleg úgy hogyha az nukleáris biztonságot is elsőrendűnek kívánjuk tekinteni. Ma legalább 7 évre lenne szükség ahhoz, hogy például egy atomerőmű üzemeltető egy más fajta üzemanyagot használjon az orosz üzemanyag helyett.

Még abban az esetben is, hogyha már most rendelkezésre áll az az üzemanyag. Folyamatos tesztelésekre és mindenféle engedélyekre van szükség, és azt sem szabad elfelejteni, hogy korábban az amerikai Westinghouse például Ukrajnában is próbált orosz típusú reaktorokba elhelyezni amerikai típusú üzemanyagot, azonban számos esetben súlyos műszaki problémák léptek fel.

- nyilatkozta a szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Németországgal kivételez az Európai Unió

Németországgal kivételez az Európai Unió

Európa megnyitotta a lehetőséget az alternatív üzemanyagok előtt, ám a jelek szerint csak Németország számára. Másoknak egyelőre nincs lehetőségük versenybe szállni, pedig az uniós piacon Olaszország is rendelkezik olyan termékkel, amellyel szintén jól futnának az autók.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!