2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Gazdaság

Az európai normáknak megfelelő, biztonságos erőmű épül Pakson

Az európai normáknak minden elemében megfelelő, biztonságos, versenyképes, jól üzemelő erőmű épül Pakson - jelentette ki magyar újságíróknak Kovács Pál, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár hétfőn Szocsiban, az idei Atomexpo nemzetközi fórumon.

  • Az európai normáknak megfelelő, biztonságos erőmű épül Pakson

Hangsúlyozta, a fővállalkozó Roszatom folyamatosan szállítja a létesítési engedélyek benyújtásához szükséges terveket, amelyeket honosítani kell a magyar viszonyoknak megfelelően. Ebben a folyamatban komoly munka vár a Paks II projekt cégre valamint a technológiát szállító és a kivitelezésért felelős Roszatomra.

Kovács Pál kiemelte: érdemi lépések következnek a Paks II projekt tervezésében és kivitelezésében. Emlékeztetett arra, hogy a Paks II beruházás már több jelentős engedéllyel rendelkezik, például a környezetvédelmi, illetve a telephely engedéllyel, jelenleg a létesítési engedély előkészítése folyik.

A Paks II beruházás létesítési engedélykérelem beadásához mintegy 300 ezer oldalnyi tervdokumentáció szükséges, amelyet az elkövetkező időszakban kell majd a Paks II Zrt.-nek értékelnie és összeállítani, majd az Országos Atomenergia Hivatalnak beadni. A létesítési engedélykérelem beadásának pontos dátumát az erőforrások és a dokumentáció minőségétől függően lehet majd megmondani - mondta az államtitkár.

Kovács Pál beszámolt arról is, hogy vasárnap találkozott a Roszatom vezetőivel, köztük Alekszej Lihacsovval, az orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatójával, illetve Szergej Kirijenkóval, az orosz elnöki adminisztráció vezetőjének első helyettesével (a Roszatom korábbi vezérigazgatójával), akikkel a Paks II projekt előrehaladásáról tárgyaltak.

Az államtitkár elmondta, hogy a fórumon és kiállításon találkozott azoknak a nemzetközi vállalatoknak a képviselőivel is, akik a paksi kapacitás-fenntartásban szerepet játszhatnak, illetve orosz technológiát honosítanak.

A XI. Atomexpo nemzetközi fórumot április 15-16-án rendezi meg a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern. A rendezvényen 74 országból 3600 részvevő van jelen, köztük magyar szakemberek is. A rendezvényen mintegy 13 ezer négyzetméteren mutatják be az atomenergetika eredményeit.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!