2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Komment 17:55

Gazdaság

Az elemzőket is meglepte a növekedés

A korábban vártnak több mint a duplájával, 1,7 százalékkal nőtt a GDP a harmadik negyedévben az előző évhez képest. A Központi Statisztikai Hivatal adataiból kiderül: a növekedés mögött a mezőgazdaság, az ipar, ezen belül a járműgyártás és az építőipar teljesítményének növekedése állt. A nemzetgazdasági miniszter szerint a magyar gazdaság stabil növekedési pályára állhat. Hazánk ezzel az adattal mind a piaci, mind az uniós jóslatokat felülmúlta.

„Magyarország valóban jobban teljesít, a magyar gazdaság jobb helyzetbe került.” Így reagált a nemzetgazdasági miniszter a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közzétett adataira, miszerint a hazai GDP 1,7 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a tavalyi adatokhoz képest, ezzel a piaci várakozások duplájának megfelelően teljesített. Varga Mihály azt mondta: ez a szám azt is mutatja, hogy a magyar gazdaság tartós növekedési pályára lépett, így annak jövőbeli kilátásai stabilak és kiegyensúlyozottak.

„Ez a növekedés egy nagyon jó szerkezetben történik meg. A magyar gazdaság egy egészségesebb szerkezetre kezd átállni. Ez azt mutatja, hogy a mezőgazdaság, az ipar, az építőipar volt az, amelyik a harmadik negyedévben húzta a magyar gazdaság növekedését. A termelő ágazatok teljesítménye növekedett alapvetően. Tehát azt kell mondanom, hogy az eddigi statisztikák alapján az látszódik, hogy a gazdasági növekedésünk egy egészségesebb irányba mozdult el” – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter.

A kormány várakozásai szerint a GDP növekedése éves szinten 1 százalék fölött alakul majd. „2013-ban a magyar kormány éves növekedési szinten 1 százalék fölötti növekedéssel számol. Óvatos optimizmus ragadhat el bennünket is, hiszen ez a szám azt mutatja, hogy ha a harmadik negyedévben ilyen mértékben tudott növekedni a magyar gazdaság, akkor várhatóan képes lesz arra, hogy a negyedik negyedévben ennél is magasabb eredményt tudjon produkálni” – bizakodott Varga Mihály.

Tavasszal az Európai Bizottság 0,2 százalékos GDP-növekedést jósolt Magyarországnak. A mostani adattal viszont jóval felülmúlta hazánk az unió előzetes számításait – mondta a nagyobbik kormánypárt szóvivője. „Az Európai Unió egyébként ezúttal is elszámolta magát, jól elszámolta magát és lebecsülte a magyarok teljesítményét. Miközben európai adatok alapján azt láthatjuk, hogy Magyarország jobban teljesít, mint sok más európai ország általában. Tehát az európai gazdaság növekedése a vártnál lassabb, a magyar gazdaság növekedése pedig a vártnál gyorsabb” – mondta Selmeczi Gabriella.


Elemzők szerint a kedvező adat hosszabb távon az államadósság és az államháztartási hiány csökkenéséhez vezethet. „Pozitív meglepetésként kell ezt az adatot értelmezni, és az már szinte borítékolható, hogy a várt 0,7 százalékos GDP-növekedés az idei évben elérhető, sőt nem kizárt, hogy akár afölött is lehet, és ha esetleg afölött sikerülne az idei évet zárni – tehát olyan 1 százalék körül, ahogy most a Nemzetgazdasági Minisztérium is várja –, akkor a GDP-arányos mutatóinkat, például az államadósságot vagy az államháztartási hiányt is segíthet csökkenő pályán tartani” – elemezte a helyzetet Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház vezető elemzője.

A szocialisták mindössze egy aprócska jó hírnek nevezték a bruttó hazai termék növekedését. A Jobbik pedig örül ugyan a legfrissebb GDP-adatoknak, de a radikális párt szerint a kormány tulajdonképpen a külföldi tulajdonban lévő vállalatok profitjával büszkélkedik.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!