2019. június 20.,
csütörtök, Rafael napja

Az elektronika repítette az ipari termelést

MTI

2018. december 6., csütörtök 10:56

Októberben 5,9 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján 3,3 százalékos a növekedés – jelentette csütörtökön első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A termelés az év első tíz hónapjában 3,4 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás októberben az előző hónaphoz viszonyítva 2,0 százalékkal nőtt.

Paczári Miklósné, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor kifejtette, hogy különösen az elektronikai ipar bővülése volt jelentős októberben. A járműgyártás volumene – mint mondta – elmaradt az 5,9 százalékos átlagtól, de három hónap csökkenést követően újra emelkedett.

Az élelmiszeripar termelésének növekedése hasonló mértékű volt, mint az előző hónapokban. A nyers adatokat befolyásolta, hogy az idei októberre egy munkanappal több esett, mint a tavalyira, tette hozzá. Az ipari termelés októberi részletes adatait december 12-én közli második becslése alapján a KSH.