2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Bercsenyi ejtőernyős huszárok 03:00

Gazdaság

Az árfolyamgátasok számára is készül a mentőcsomag

A devizahiteleseknek is készül a harmadik mentőcsomag, ezt a korábban már az árfolyamgátba belépő adósok is igénybe vehetik majd. Erről Rogán Antal beszélt P8 című műsorunkban. A megoldásról a Kúria döntésétől függően még az áprilisi választás előtt, rendkívüli parlamenti ülésen tárgyalhatnak a pártok.

A Kúria december közepén hozott részleges jogegységi határozatot. A legfőbb bírói fórum érvényesnek találta a devizahitel-szerződéseket, és kimondta, hogy az árfolyamkockázatot az adósnak kell viselni. A bankok egyoldalú szerződésmódosításáról, illetve az árfolyamrés módosításáról szóló vitás kérdéseket a Kúria Luxemburgba postázta, hogy azokról az Európai Bíróság mondjon véleményt.

„Hogyha ez március közepére megtörténik, akkor összeülünk, hogy az ebből eredő konzekvenciákat levonjuk” – közölte Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője Hír TV stúdiójában azt mondta: ha az uniós bíróság állásfoglalása alapján a Kúria döntést hoz, a kormánypártok még a választás előtt kezdeményezik a parlament rendkívüli ülésének összehívását.

„Arról is döntöttünk, hogy ha mi maradunk kormányon, a Kúria bármilyen döntést is hoz később, ha feláll egy új devizahiteles-mentőcsomag, mindenkit beleveszünk abba, azokat is, akik benne vannak az árfolyamgátban. Ez azért fontos üzenet, mert hallom, hogy sokaknak azért nem kell belépni az árfolyamgátba, de ez nem igaz” – fogalmazott a nagyobbik kormányzópárt politikusa.

„Minden olyan javaslatot támogatunk, ami akár egyetlen devizahiteles családnak segítséget jelent.” – A Jobbik részt venne rendkívüli ülésen, ahol saját javaslatukat is beterjesztenék. „A felvételkori árfolyamon forintosítani kell a hiteleket. Az a kockázat, ami ezeknek a hiteleknek az ilyen drágulását okozta, az egyértelműen a bankoknak a felelőssége, és a bankoknak kell viselnie ezt a felelősséget, vállalnia ezt a lehetőséget” – mondta Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője.

„Tényleges támogatást, és tényleges segítséget fogunk nyújtani a devizahiteles családoknak” – közölte Bangóné Borbély Ildikó, de a kormányzásra készülő MSZP elnökségi tagja részleteket nem mondott a tervekről.

A devizahitelesek ügyében a kormány az Alkotmánybíróságtól is állásfoglalást vár, az indítványt hétfőn kezdik tárgyalni. A testülettől az alaptörvény értelmezését várja a kabinet, vagyis hogy a hitelszerződések sértik-e az alkotmány rendelkezéseit, illetve hogy a kormány utólag beavatkozhat-e jogalkotással az adósok és bankok közötti szerződésekbe, ha fogyasztók széles tömege kerül súlyos helyzetbe.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!