2024. 09. 28. Szombat Vencel napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Gazdaság

Az aratás a tavaszi nagy meleg miatt korábban kezdődik az Alföldön + videó

Két héttel előrébb jár az időjárás. A gazdák Péter- Pálkor nem elkezdik az aratást, hanem éppen akkorra fejezik be.

  • Az aratás a tavaszi nagy meleg miatt korábban kezdődik az Alföldön + videó

Dolgoznak a kombájnok az Alföldön. Tizenkét- tizennégy nappal később szokott kezdődni a betakarítás, de a tavaszi nagy meleg meggyorsította a kalászosok érését, így jóval Péter- Pál előtt a földeken dübörögnek a gépek.

Rigó András, gazdálkodó: "Nagyon sok eső volt az aratás előtti időszakban, ami nagyon megnehezítette a szénabetakarítást például. Illetve az aratásban is nehézséget okozott, valamint voltak olyan területek, ahol jég is volt, ott pedig gabonában is kárt okozott, illetve a napraforgóban is, kukoricában is."

A termésátlagok tekintetében is nagy a szórás: van olyan terület, ahol a másfél tonnát sem éri el hektáronként, míg másutt a hat tonnát is meghaladja a búza mennyisége.

Kiss Józsefné, elnökhelyettes, Jász- Nagykun- Szolnok Vármegyei Agrárkamara: "Olyan árak vannak, amivel csak veszteségre lehet termelni. Alacsony termésátlag, ötven forint körül van az árpa ára, minőségtől függően kicsit alatta, kicsit fölötte. Hatvan forint körül van a búza ára, az is kicsit alatta, kicsit fölötte és ilyen termésátlaggal nem lehet, csak veszteséget termelni."

A Dunántúlon valamivel jobb a helyzet, hiszen az Alföldön nem csak a betakarítás előtt nagy mennyiségű csapadék rontott a helyzeten, hanem az is, hogy tavasszal két és fél hónapig nem esett eső.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!