2024. 05. 22. Szerda Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

A Sajdik 03:00

Gazdaság

Az államra szállhatnak a külföldi kézbe játszott földek

Kártalanítás nélkül szállnának az államra azok a földek, amelyeket zsebszerződésekkel játszottak külföldi kézbe – egy múlt héten benyújtott fideszes törvényjavaslat szerint. A júniustól hatályba lépő új büntető törvénykönyv szerint egyébként öt évet is kaphat az, aki törvénytelenül magyar földet ad el külföldinek.

Minden terület külföldi kézben van Szentgáloskér határában. Főleg osztrákok és olaszok gazdálkodnak itt. A magyar gazdák már nem tudnak földet venni, mert a külföldiek felverték az árakat. „Elfogadhatatlannak tartom, mert nem jutunk földterülethez. Emiatt a gazdálkodás bővítése nagyon nehéz, mivel itt a termelés alapja a föld. Anélkül itt produktívabb gazdálkodást nem lehet folytatni” – mondta egy családi gazdálkodó.

Ezen változtatna az új büntető törvénykönyv, amely júliustól lép életbe. Súlyosan megbüntetik majd azt, aki zsebszerződést köt. „Bűncselekményt követ el, méghozzá 5 évig terjedőt. Bünteti a közreműködőket: közjegyzőt, ügyvédet, ingatlanközvetítőt. Ez egy nagyon szigorú büntetési tétel. Azt kell vizsgálni, ha két ember szerződést köt, mi volt az ő akaratuk és szándékuk” – közölte Fóris Kálmán ügyvéd. Ezt pedig egy csütörtökön benyújtott új fideszes törvényjavaslat szerint az ügyészség fogja vizsgálni: pert indíthat, hogy megsemmisítse a zsebszerződéseket. Az érintett termőföld visszaszállna az államra. Ezután pedig az egykori tulajdonos már bírósági úton sem követelhet kártérítést.

Keményebben lép fel a hatóság
Összesen tizenhat büntetőeljárást indított a nyomozó hatóság tavaly év eleje óta termőföld jogellenes megszerzésének gyanúja miatt. Mint a Magyar Nemzet megtudta, az ügyészség és a rendőrség is képzi munkatársait annak érdekében, hogy a július elsején hatályba lépő új büntető törvénykönyvet hatékonyan alkalmazhassák, és eredményesen léphessenek fel az úgynevezett zsebszerződésekkel szemben.

„A korábban rögzített büntetőjogi szankciók mellett magánjogi jogkövetkezményeket is megállapíthat a semmis szerződések esetére" – nyilatkozta Szabó Balázs, a parlamenti és társadalmi kapcsolatok főosztályának főosztályvezetője. Hozzátette: mivel alapvetően egy rejtőzködő jogintézményről beszélünk, ezért mind a szerződések számára, mind pedig az érintett területek nagyságára csupán becslések léteznek, ezek gyakorlatilag a 100 ezer hektártól az egymillió hektárig terjednek.

Ha pedig valaki nem, vagy késve szolgáltat adatokat az ügyészség kérésére, tetemes bírsággal sújtható. Ez cégeknél elérheti az 5 millió forintot is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!