2022. 08. 10. Szerda Lőrinc napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Mozaik 09:00

Gazdaság

Az államháztartás tavalyi előzetes adatairól tájékoztat a Pénzügyminisztérium

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerének tizenkét havi előzetes adatait közli ma a Pénzügyminisztérium.

  • Az államháztartás tavalyi előzetes adatairól tájékoztat a Pénzügyminisztérium

A tavaly december 18-án közzétett, január-novemberi időszakra vonatkozó részletes adatok szerint a koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt hatása, és a meghozott gazdaságvédelmi intézkedések következtében a költségvetés hiánya 2020. november végéig elérte a 3298,1 milliárd forintot. A 2020-ra tervezett hiány a GDP-arányában 8-9 százalékosra várható.

A minisztérium megerősítette: a gazdaság újraindítását szolgáló intézkedések eredményes végrehajtásához a kormány 2021-re új, a GDP 6,5 százalékának megfelelő hiánycélt tűzött ki.

Tavaly az első tizenegy hónapban az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 3298,1 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2778,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 572,7 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 53,0 milliárd forintos többletet értek el. Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 766,3 milliárd forintot tett ki.

Tavaly novemberben a központi alrendszer 693,9 milliárd forintos hiánnyal zárt, szemben az egy évvel korábbi 190,9 milliárd forintos deficittel.

Tavaly novemberben 22,1 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe a programokra fordított kiadások viszont 162,5 milliárd forintot tettek ki. A 2020 tizenegy havi uniós bevétel összesen 1019,4 milliárd forintot tett ki, míg a kiadások meghaladták az 1804,5 milliárd forintot.

Tavaly november végéig 599,4 milliárd forintot tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések a PM adatai szerint.

A gazdaság vártnál lassabb második negyedévi teljesítménye, az addigi államháztartási adatok és a tervezett újabb gazdaságvédelmi lépések alapján a Pénzügyminisztérium tavaly augusztusban az európai országok átlagához hasonló, 7-9 százalékra emelte a GDP-arányos költségvetési hiányra vonatkozó előrejelzését, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) pedig erre reagálva 1890 milliárd forintról 3600 milliárd forintra emelte az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiányára vonatkozó előrejelzését.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!