2021. 09. 23. Csütörtök Tekla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hírek 20:00

Gazdaság

Az államháztartás augusztus végi részletes adatait közli a Pénzügyminisztérium

Az államháztartás központi alrendszerének augusztus végi részletes adatait közli ma a Pénzügyminisztérium (PM).

A két hete kiadott előzetes tájékoztató szerint az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 2261,3 milliárd forintos hiánnyal zárta az év első nyolc hónapját. A héthavi 2165 milliárd forint után 96,3 milliárd forint az augusztusi deficit, ami idén a legkisebb havi hiány.

Augusztusban a PM 3,8 százalékosról a GDP 7-9 százaléka közé emelte az államháztartás uniós módszertannal számolt eredményszemléletű idei évre várható hiányát, amire az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 1890 milliárd forintról 3600 milliárd forintra emelte az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiányára vonatkozó idei előrejelzését.

A központi költségvetés 1873,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 385,9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 2,3 milliárd forintos hiányt könyveltek el idén augusztus végéig.

A járványügyi védekezés és a gazdaságvédelmi intézkedések továbbra is komoly forrásokat igényelnek a költségvetésből.

A központi alrendszer bevételein a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések már több hónapja éreztetik a hatásukat. Az időarányos kétharmadhoz képest az általános forgalmi adóból augusztus végéig az éves előirányzat 56,6 százaléka, míg a személyi jövedelemadóból az éves előirányzat 63,2 százaléka folyt be. A szociális hozzájárulási adót és a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokat tekintve az éves előirányzat 62,4 százaléka teljesült augusztus végéig.

A jelentés szerint az év első nyolc hónapjában 553 milliárd forintot meghaladó összeget tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések. A koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra augusztus végéig 150,6 milliárd forintot költött a költségvetés. A turisztikai fejlesztési célelőirányzatból 122,2 milliárd forint kifizetés történt.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Uniós oltalomban részesült a Madarasi birspálinka

Tizenkettőre emelkedett az uniós oltalmat élvező magyar pálinka elnevezések száma. 2021. szeptember 22.

Gyurcsány 2007-es adóterrorját másolná Karácsony?

Tanulságos történet bicskanyitogató hivatali ügymenetről, hatalmi érzéketlenségről és arról, hogy a baloldali kormányzás idején egészen apró dolgokba is beleszólt a nemzetközi tőke. 2021. szeptember 22.

Az adóhivatal már készül az szja-visszatérítések kifizetésére

Jövő februárban 1,9 millió szülő megkapja az szja-visszatérítést. Ez 600 milliárd forintot jelent. 2021. szeptember 22.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!