2022. 08. 10. Szerda Lőrinc napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Híradó 07:00

Gazdaság

Az államháztartás augusztus végi részletes adatait közli a Pénzügyminisztérium

Az államháztartás központi alrendszerének augusztus végi részletes adatait közli ma a Pénzügyminisztérium (PM).

  • Az államháztartás augusztus végi részletes adatait közli a Pénzügyminisztérium

A két hete kiadott előzetes tájékoztató szerint az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 2261,3 milliárd forintos hiánnyal zárta az év első nyolc hónapját. A héthavi 2165 milliárd forint után 96,3 milliárd forint az augusztusi deficit, ami idén a legkisebb havi hiány.

Augusztusban a PM 3,8 százalékosról a GDP 7-9 százaléka közé emelte az államháztartás uniós módszertannal számolt eredményszemléletű idei évre várható hiányát, amire az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 1890 milliárd forintról 3600 milliárd forintra emelte az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiányára vonatkozó idei előrejelzését.

A központi költségvetés 1873,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 385,9 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 2,3 milliárd forintos hiányt könyveltek el idén augusztus végéig.

A járványügyi védekezés és a gazdaságvédelmi intézkedések továbbra is komoly forrásokat igényelnek a költségvetésből.

A központi alrendszer bevételein a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések már több hónapja éreztetik a hatásukat. Az időarányos kétharmadhoz képest az általános forgalmi adóból augusztus végéig az éves előirányzat 56,6 százaléka, míg a személyi jövedelemadóból az éves előirányzat 63,2 százaléka folyt be. A szociális hozzájárulási adót és a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokat tekintve az éves előirányzat 62,4 százaléka teljesült augusztus végéig.

A jelentés szerint az év első nyolc hónapjában 553 milliárd forintot meghaladó összeget tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések. A koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra augusztus végéig 150,6 milliárd forintot költött a költségvetés. A turisztikai fejlesztési célelőirányzatból 122,2 milliárd forint kifizetés történt.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!