2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Gazdaság

Átlagos termés várható Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Átlagos termés várható a vetésterület legnagyobb részét képező őszi vetésű kultúrák tekintetében Jász-Nagykun-Szolnok megyében - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke kedden Szolnokon.

  • Átlagos termés várható Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Hubai Imre Csaba, a NAK Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének elnöke - a Megyei Aratási Koordinációs Bizottsági ülést megelőző - sajtótájékoztatóján elmondta: az őszi kultúrák, a tavaszi árpával és a zabbal kiegészülve, mintegy 159 ezer hektárt foglalnak el. Hozzátette: a megye gazdálkodóinak és gazdálkodó szervezeteinek nagyságrendileg 700 ezer tonna szemes terményt kell betakarítaniuk és eljuttatniuk a raktárakba ezen növényfajok esetében.

Ez nemzetgazdasági szinten is jelentős tétel, különösen annak tükrében, hogy az őszi búza magyarországi termőterületének mintegy 10 százaléka Jász-Nagykun-Szolnok megyében található - jegyezte meg. A NAK megyei elnöke elmondta: a csapadékos időjárás és a több helyen felázott talaj miatt a betakarítás mintegy 8-10 napos késéssel indult, ennek következtében a kultúrák egymásra értek.

A betakarítás jelenleg is "gőzerővel" zajlik a megyében - jelentette ki. Az őszi árpa betakarítása a végéhez közeledik, a terület 84 százalékán csaknem 22 ezer hektáron már végeztek a termelők a munkával. A tavaszi gyenge állapotokhoz képest a hektáronkénti 5 tonna termésátlag bizakodásra ad okot - mondta, hozzátéve: a termés minősége változó, gombás megbetegedések rontják az összképet. Az őszi káposztarepce 60 százalékát takarították be, a termésátlag változatos, hektáronként 1,3 és 4 tonnás eredményekről is beszámolnak a gazdálkodók. Ez a szórás a helyi időjárástól, az agrotechnikai műveletek időzítésétől és a vetés idejétől is függ - közölte. Az őszi búza betakarítása múlt héten kezdődött, jelenleg 12 százalékát takarították be. A mennyiség és minőség tekintetében is nagy a szórás.

A csapadékos időjárás miatt fokozott volt a fuzárium-fertőzés veszélye, a gazdálkodók csak többszöri védekezéssel tudták megóvni a terményt - tájékoztatott. A termésátlagok az időjárás viszontagságaihoz képest nem rosszak, a jövedelmezőséget döntő mértékben az átvételi árak határozzák majd meg - számolt be Hubai Imre Csaba. Az őszi árpa tonnánként 40-45 ezer forint, az őszi búza tonnája 42-50 ezer forint, az őszi káposztarepce tonnánként 110-120 ezer forint. Az árak a minőség függvényében és a betakarítás előrehaladtával változhatnak - számolt be. Hubai Imre Csaba kitért arra is, hogy a betakarítás elvégzéshez a megyében mintegy 800 korszerű gép áll rendelkezésre, ezek együttes átlagos napi teljesítménye optimális körülmények között eléri a 14 ezer hektárt. A tárolókapacitás rendelkezésre áll, a síktárolókban a kapacitás eléri az egymillió tonnát, a gabonasilók pedig további 250 ezer tonna termény tárolására alkalmasak - számolt be.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!