2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Átadták az új kaposvári szennyvíztisztítót

Átadták a mintegy 6,7 milliárd forintból épült új kaposvári szennyvíztisztítót hétfőn.

  • Átadták az új kaposvári szennyvíztisztítót

Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára az eseményen hangsúlyozta: a magyar kormány számára a víz stratégiai kérdés. "A mennyisége véges, alapjogi védelem alatt áll, a jövő nemzedék esélyeit is érinti, ezért közös felelősségünk, hogy gazdaságosan bánjunk vele és minden lépést, minden beruházást támogassunk, amely a megőrzését, minőségének javítását, szállítását, tisztítását lehetővé teszi" - fogalmazott.

Kitért arra, hogy az Európai Unió fontos célként határozta meg a felszín alatti vizek szennyezésének, a szennyvíz okozta környezetterhelés csökkentését, a szennyvíziszap kezelését, hasznosítását. Ezzel összefüggésben a közösség tagállamainak, köztük Magyarországnak is komoly beruházásokat kellett megvalósítania - tette hozzá.

Az államtitkár azt mondta, Magyarország "jól áll" infrastrukturális fejlesztésekkel, a szennyvíz elvezetésére és tisztítására 1020 vízközműrendszer és 760 tisztítótelep szolgál, és ma már szinte a száz százaléka megtisztul a víziközmű szolgáltatási hálózatba kerülő szennyvíznek.

Boros Anita felhívta a figyelmet arra, hogy míg egy főre számolva az átlagos éves vízfogyasztás 34,8 köbméter, addig a szennyvízelvezetés 28,5 köbméter volt 2018-ban Magyarországon. Az eltérés oka, hogy míg a városokban a lakosság több mint 90 százaléka rácsatlakozott a szennyvízhálózatra, a községekben ez az arány csak 60 százalék körüli, ezért hamarosan beruházási program indul a kétezer lakosúnál kisebb települések szennyvízelvezetési rendszereinek fejlesztésére.

Az államtitkár méltatta Kaposvárnak a környezet védelméért tett erőfeszítéseit, utalva arra, hogy a város példaértékű projekteket valósított meg az energia- és a hulladékgazdálkodás terén.

Boros Anita a magyar gazdaság állapotáról szólva hangsúlyozta, hogy az országnak "nehéz éve van" a koronavírus-járvány miatt, de már látszanak a kilábalás jelei: csökken az álláskeresők száma, nőnek a kiskereskedelmi bevételek, és az iparban sincs akkora lemaradás, mint ahogy azt előre jelezték.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere közölte: a somogyi megyeszékhely célul tűzte ki, hogy fenntarthatóan gazdálkodik a természeti erőforrásaival és a lehető legnagyobb energiafüggetlenséget érje el.

Megjegyezte, Kaposvár tagja a Polgármesterek Szövetségének és a világ egyik legnagyobb klímavédelmi koalíciójának, az Under2-nak, előbbi 2030-ig a károsanyag-kibocsátás 40 százalékos, utóbbi 2050-re a szén-dioxid 80 százalékos csökkentését írta elő.

A város ezt a közlekedés és a távhőszolgáltatás korszerűsítésével, épületek energiafelhasználásának csökkentésével, az energiatermelésben a megújuló energia részarányának növelésével, hulladékhasznosítással, s egyebek mellett a közvilágítás modernizációjával akarja elérni. Hozzátette: Kaposvár az utóbbit hat dunántúli várossal együtt elnyert, közvetlen európai uniós forrásból fedezi.

"Üzenem azon polgármester kollégáimnak, akik azt mondják, nem lehet közvetlenül uniós forrásokat elnyerni, csak a magyar kormányon keresztül, hogy ez nem igaz" - fogalmazott. Megjegyezte, hogy ezt a megoldást javasolja Budapest főpolgármesterének és mindazoknak, akik beruházásokra közvetlenül kívánnak "brüsszeli forrásokat" elnyerni. "Inkább fogjunk össze, ne kelljen három évet várni az eredményre" - mondta Szita Károly.

Kovács Katalin, a kaposvári önkormányzat városüzemeltetési és környezetfejlesztési igazgatója azt közölte: Kaposvár 37 százalékos energiamegtakarítást érhet el a közvilágítás korszerűsítésével, és tervezi, hogy több épületét épületfelügyeleti rendszerrel látja el, 20-30 százalékkal csökkentve az üzemeltetési költségeket.

Szaka Zsolt, az új kaposvári szennyvíztisztítót üzemeltető Kavíz Kft. ügyvezetője arról szólt, hogy a szennyvíztisztító-beruházással egy csaknem negyvenéves, elavult technológiát sikerült felváltani. A korszerű berendezések a korábbinál hatékonyabban képesek megtisztítani a Kaposváron és környékén élő 140 ezer ember és számos vállalkozás szennyvízét. Hozzáfűzte, hogy a szennyvíziszap hasznosításának köszönhetően biztosítható a szennyvíztelep hőellátása, valamint villamosenergia szükségletének 40 százaléka.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!