2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Gazdaság

Átadták a felújított vasúti pályaszakaszt

Átadták a felújított Tárnok–Székesfehérvár vasútvonalat. A 40 kilométeres szakasz felújítása 55 milliárd forintba került. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az átadáson azt mondta: az Európai Unió támogatja a vasúti infrastruktúra fejlesztését, és ezek a beruházások elősegítik, hogy Magyarország eredményesen tudja felhasználni az uniós forrásokat.

A tempomat kikapcsolására figyelmeztet a mozdony automatikája a felújított Tárnok–Székesfehérvár vasútvonalon. A vonat 120 kilométer per órás sebességgel robog az új síneken. Összesen 43 kilométer kétvágányú fővonal és 35 kilométer mellékvonal újult meg. Kápolnásnyéken új állomást, Velencén, Velencefürdőn és Agárdon új megállóhelyeket építettek. A szakaszon két közúti aluljárót alakítottak ki. „Határidőben, költségkereteken belül és megfelelő minőségben tudták elkészíteni a vállalkozók ezt a munkát. Nagyon fontos feladat, halljuk napról napra, az uniós források lehívása, és ahhoz ilyen kiváló projektek kellenek, hiszen az unió által is kiemelten támogatott cél a vasút fejlesztése, megújítása” – szögezte le Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési államtitkára.

A korszerűsítés során egymillió köbméter földet mozgattak meg, és 32 000 négyzetméter zajvédőfalat húztak fel. „A Tárnok–Székesfehérvár közötti rekonstrukciónak köszönhetően a vonalon már most, a december 9-ei menetrendváltás kapcsán csökkentettük a vonataink menetidejét, ami a jövő évi munkálatok befejezését követően tovább fog javulni. A Déliből 46 perc lesz az eljutás Székesfehérvárra, ami azt jelenti, hogy a Velencei-tó, illetve a Balaton időben jóval közelebb kerül a fővároshoz” – nyilatkozta Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök–vezérigazgatója.

A rekonstrukció a tervek szerint Siófokig folytatódik, még a mostani uniós költségvetési ciklus terhére. „Ez az átépítés jelenleg 55 milliárd forintba került, a kelenföldi szakasznak az átépítése további 30 milliárd forint, ez nettó költség, és uniós támogatással az Új Széchenyi Terv keretében valósult meg 85 százalékos uniós forrásból. A siófoki vonal pontos összegét még nem tudjuk megmondani, csak akkor tudunk erre válaszolni, ha a közbeszerzés lezárult; tízmilliárdos nagyságrendről beszélünk” – közölte Loppert Dániel kommunikációs igazgató.

Ha a közbeszerzést sikerül 2013 második felében kiírni, akkor a kivitelezés 2014 első negyedévében kezdődhet. A Balatonra utazók így akár 25 percet is nyerhetnek majd a menetidőn.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Számtalan nagysikerű magyar alkotás született a Pannónia Filmstúdióban, amelyek közül a szeptember 17-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon igazi gyöngyszemeket is találhatunk majd. A Svenk című műsorunkban részletesen is megismerhetik a kínálatot.
Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Ki ne ismerné és szeretné az 1986-ban bemutatott Macskafogó című rajzfilmet? A Szélesvásznú történelem adásában ezúttal Ternovszky Bélával, az alkotás Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőjével, valamint a rajzfilmben szereplő Lusta Dick hangját adó Mikó Istvánnal beszélgetünk a film kulisszatitkairól.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!