2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A moszkvai fogoly - Bethlen István 11:00

Gazdaság

Árcsökkenést és létszámleépítést hozhat az importtilalom

Olcsóbb lesz az élelmiszer, de szakértők szerint komoly létszámleépítésre kell számítani az orosz importtilalom miatt az agrárágazatban.

Fájni fog az orosz élelmiszerimport tilalma a baromfiágazatnak a terméktanács szerint. Az érdekképviselet azt állítja, a korlátozó intézkedéseknek a közvetett hatásai lesznek a legerősebbek, hiszen a magyar árunak a tilalom miatt kiszorult termékekkel kell majd versenyeznie az unió piacán. Oroszországba főként kacsát, libát és pulykahúst exportálnak Magyarországról.

Az importtilalom miatt komolyabb létszámleépítésre számít a magyar élelmiszeriparban az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke. Éder Tamás Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta: nem elképzelhetetlen, hogy a magyar piacon maradó élelmiszer-mennyiség jelentős árcsökkenést hoz majd. „Azt gondolom, hogy a közvetett hatások az egész magyar élelmiszeripar szempontjából súlyosabbak lesznek amiatt, hogy az Európai Unióban bent fog ragadni az az élelmiszertermék-nagyság, amely eddig Oroszországba ment. És mindaddig, amíg ezeknek a termékeknek nem találunk alternatív értékesítési elhelyezést, nemcsak mi, hanem dán, német, holland, egyéb vállalkozók, addig potenciálisan itt fognak ülni az európai uniós élelmiszerpiacon, nyomják a piacot, és a potenciális árcsökkenés bizony e termékek esetében felmerül” – fogalmazott Éder Tamás.

A kenyér ára is csökkenhet az orosz importtilalom bevezetése miatt, ugyanis nagy mennyiségű búzafelesleg kerülhet a piacra – mondta a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. Nagy István szerint a kenyér azért sem lesz drágább ősztől, mert a pékek is nyertesei lesznek a kormány által tervezett ipari rezsicsökkenésnek, így kisebb lesz a kiadásuk. A Magyar Pékszövetség korábban bejelentette: a csapadékos időjárás miatt várhatóan gyenge lesz az idei gabonatermés, ezért a kenyér és a péksütemények ára akár 25-30 százalékkal is emelkedhet ősztől.

Nem csak az exportálókat érintheti

Várhatóan ősszel csökkenek az élelmiszerárak Magyarországon az orosz intézkedés nyomán, azt egyelőre nem lehet pontosan tudni, mely termékek. A Portfólió.hu makrogazdasági elemzője szerint az embargó nem csak közvetlenül azokat a kereskedőket fogja érinteni, akik Oroszországba exportálnak. „Elsősorban nem is biztos, hogy a beragadt termékek önmagukban okoznak áresést, hanem az ezzel kapcsolatos bizonytalanság. Lesznek termelők esetleg, akik alacsonyabb áron igyekeznek megszabadulni a termékektől. Hogyha ez így lesz, akkor lehet, hogy a közvetlen orosz hatáson túllövő árhatások is bekövetkeznek, de ezzel inkább az őszi hónapokban fogunk találkozni” – mondta a Hír TV-nek Madár István.

Mint ismert, Oroszország importtilalmat vezetett be a nyugati mezőgazdasági termékekre – válaszul a nyugati szankciókra. Az intézkedés az európai uniós tagországokra is vonatkozik. A rendelkezés egy évre szól, de a helyzet változása esetén Moszkva hajlandó felülvizsgálni a határidőt.

Az országon keresztüli légi forgalom korlátozását is fontolgatják – közölte Dmitrij Medvegyev miniszterelnök. Bővebben >>>

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A földön termő eper is elérhető + videó

A földön termő eper is elérhető + videó

Kisebbek a szemek, de zamatosak! A tavalyi átlagos év után a szokásosnál két héttel korábban, április végén indult a hazai szamóca-szezon. A termelőknek a korai érés nem feltétlenül kedvez, mert a hazai termés megjelenése idején még tart az importáruk dömpingje.
Csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

Csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

A részvénypiac forgalma a héten 49,84 milliárd forint volt az előző héten elért 59,47 milliárd forint után, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!