2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Árcsökkenést és létszámleépítést hozhat az importtilalom

Olcsóbb lesz az élelmiszer, de szakértők szerint komoly létszámleépítésre kell számítani az orosz importtilalom miatt az agrárágazatban.

Fájni fog az orosz élelmiszerimport tilalma a baromfiágazatnak a terméktanács szerint. Az érdekképviselet azt állítja, a korlátozó intézkedéseknek a közvetett hatásai lesznek a legerősebbek, hiszen a magyar árunak a tilalom miatt kiszorult termékekkel kell majd versenyeznie az unió piacán. Oroszországba főként kacsát, libát és pulykahúst exportálnak Magyarországról.

Az importtilalom miatt komolyabb létszámleépítésre számít a magyar élelmiszeriparban az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke. Éder Tamás Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta: nem elképzelhetetlen, hogy a magyar piacon maradó élelmiszer-mennyiség jelentős árcsökkenést hoz majd. „Azt gondolom, hogy a közvetett hatások az egész magyar élelmiszeripar szempontjából súlyosabbak lesznek amiatt, hogy az Európai Unióban bent fog ragadni az az élelmiszertermék-nagyság, amely eddig Oroszországba ment. És mindaddig, amíg ezeknek a termékeknek nem találunk alternatív értékesítési elhelyezést, nemcsak mi, hanem dán, német, holland, egyéb vállalkozók, addig potenciálisan itt fognak ülni az európai uniós élelmiszerpiacon, nyomják a piacot, és a potenciális árcsökkenés bizony e termékek esetében felmerül” – fogalmazott Éder Tamás.

A kenyér ára is csökkenhet az orosz importtilalom bevezetése miatt, ugyanis nagy mennyiségű búzafelesleg kerülhet a piacra – mondta a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. Nagy István szerint a kenyér azért sem lesz drágább ősztől, mert a pékek is nyertesei lesznek a kormány által tervezett ipari rezsicsökkenésnek, így kisebb lesz a kiadásuk. A Magyar Pékszövetség korábban bejelentette: a csapadékos időjárás miatt várhatóan gyenge lesz az idei gabonatermés, ezért a kenyér és a péksütemények ára akár 25-30 százalékkal is emelkedhet ősztől.

Nem csak az exportálókat érintheti

Várhatóan ősszel csökkenek az élelmiszerárak Magyarországon az orosz intézkedés nyomán, azt egyelőre nem lehet pontosan tudni, mely termékek. A Portfólió.hu makrogazdasági elemzője szerint az embargó nem csak közvetlenül azokat a kereskedőket fogja érinteni, akik Oroszországba exportálnak. „Elsősorban nem is biztos, hogy a beragadt termékek önmagukban okoznak áresést, hanem az ezzel kapcsolatos bizonytalanság. Lesznek termelők esetleg, akik alacsonyabb áron igyekeznek megszabadulni a termékektől. Hogyha ez így lesz, akkor lehet, hogy a közvetlen orosz hatáson túllövő árhatások is bekövetkeznek, de ezzel inkább az őszi hónapokban fogunk találkozni” – mondta a Hír TV-nek Madár István.

Mint ismert, Oroszország importtilalmat vezetett be a nyugati mezőgazdasági termékekre – válaszul a nyugati szankciókra. Az intézkedés az európai uniós tagországokra is vonatkozik. A rendelkezés egy évre szól, de a helyzet változása esetén Moszkva hajlandó felülvizsgálni a határidőt.

Az országon keresztüli légi forgalom korlátozását is fontolgatják – közölte Dmitrij Medvegyev miniszterelnök. Bővebben >>>

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!