2024. 05. 15. Szerda Zsófia, Szonja napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:25

Gazdaság

Amerika megszorongatja a hitelminősítőket

Újabb hitelminősítőket perelhet be az amerikai kormány a válság kirobbanása miatt. A Standard and Poor’s ellen már benyújtotta keresetét az igazságügyi minisztérium. A legfőbb ügyész szerint ugyanis a hitelminősítő kockázatos kötvényeket ajánlott megvásárlására, ezzel pedig hozzájárultak a 2008-as pénzügyi válság kialakulásához.

Az amerikai igazságügy minisztérium is megerősítette, hogy az Egyesült Államok beperli a Standard and Poor’st a befektetők megkárosítása miatt. Az Egyesült Államok főügyész szerint a hitelminősítő félrevezette a befektetőket

„Az S&P tudatosan felfújt hitelminősítései megtévesztően ábrázolták hitelképességről, és alábecsülték a kockázat mértékét – fogalmazott Eric Holder. – Ezzel félrevezették a befektetőket, köztük számos szövetségi befektetőt is, melyek így dollár milliárdokat buktak – tette hozzá a főügyész.

Washington szerint a hitelminősítőket kiemelt felelősség terheli a válságért, hiszen több ezermilliárd dollárnyi jelzálog alapú kötvénynek adtak a valósnál jobb, tehát „befektetésre ajánlott” osztályzatot úgy, hogy rosszul mérték fel a visszafizetés esélyét. Így amikor az ingatlanhitelek bedőltek, több tízmilliárd dolláros veszteség keletkezett az amerikai – és később az európai – bankoknál. A S&P alaptalannak nevezte az amerikai kormány vádjait.

Ennek ellenére a hitelminősítő tulajdonosának részvényei közel 25 százalékot estek az utóbbi napokban. A Moody’s papírjai is sokat veszítettek értékükből, ami egyes elemzők szerint ez arra utal, hogy az amerikai igazságügy minisztérium hamarosan a másik nagy hitelminősítő ellen is felléphet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!