2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Gazdaság

Agrárszervezetek uniós intézkedést sürgetnek a brazil madárinfluenza-járvány miatt

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Baromfi Termék Tanács (BTT) szerint a madárinfluenza-járvány miatt azonnali európai uniós intézkedésekre van szükség a brazil baromfihús-importtal kapcsolatban.

  • Agrárszervezetek uniós intézkedést sürgetnek a brazil madárinfluenza-járvány miatt

A két szervezet kiemelte, Brazília a világ legnagyobb baromfiexportőre, ahonnan évente több százezer tonna hús érkezik az Európai Unióba.

Hangsúlyozták: a helyzet aggasztó Brazíliában, ezért haladéktalan, uniós szintű intézkedésekre van szükség, mivel akár egyetlen fertőzött húsáru is óriási kockázatot jelenthet az EU termelőire nézve, akik eddig is komoly küzdelmet folytattak a járvánnyal szemben.

Kiemelték, Japán azonnali embargót rendelt el a június végi esetet követően, amelyet akkor egy háztáji gazdaságban, Serra településen Espírito Santo tartományban mutattak ki.

A brazilok egyelőre vitatják a lépést, mert szerintük a japán hatóságok döntése nincs összhangban az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) iránymutatásaival, amelyek csak a kereskedelmi termelésben bejelentett esetekben alkalmazandók. Ugyanakkor tény, hogy a brazil minisztérium szerint országszerte mintegy ötven magas patogenitású esetet azonosítottak, ám ezek – az állítás szerint – kizárólag vadmadár esetek.

Mivel a dél-amerikai államban eddig nem történt hivatalos bejelentés erről a betegségről, így nem is rendelkezik úgynevezett regionalizációs megállapodásokkal sem, amelynek lényege, hogy a járvánnyal érintett ország mindazon régióiból tovább folytathatja az exporttevékenységét, amelyekben nem jelent meg a fertőzés, vagy a járványt már felszámolták.

Japánnal ellentétben az Európai Bizottság egyelőre nem tett lépéseket az import korlátozásával kapcsolatban. A helyzet ugyanakkor azonnali európai uniós szintű intézkedést követel, haladéktalanul lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a fertőzött brazil hús ne kerülhessen be az EU piacára – hívta fel a figyelmet a NAK és a BTT. A fertőzött területről származó élelmiszer ugyanis nemcsak az uniós szabályok be nem tartása miatt tisztességtelen a hazai és uniós termelőkkel szemben, de folyamatos fertőzésveszélyt jelent, ezáltal veszélyeztetve a termelésbiztonságot – mutattak rá.

Brazília 2022-ben mintegy 4,5 millió tonna baromfihúst adott el külföldre, ebből az Európai Unió mintegy 200-250 ezer tonnát vásárolt meg.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!